Tisdag 4 november 2014

Pavement – dansföreställning från USA

Tisdag den 18 november kommer dansföreställningen Pavement från USA till Vara Konserthus. En föreställning med modern dans och inslag av balett och street. Koreografen Kyle Abraham porträtterar hemstaden Pittsburgh som slits sönder av gängvåld, polisbrutalitet och droghandel.

Allt utspelar sig på gatan. Vi möter fattigdom, våld, konflikter och olika försök att avancera uppåt i samhället. Koreografen Kyle Abraham hämtar delar från sin egen uppväxt och den afroamerikanska kulturen. Verket tar avstamp i Boyz n the Hood, den stilbildande filmen från 1991 som utspelade sig i gängtäta South Central, Los Angeles.

Abraham målar ett gripande och starkt porträtt av det urbana livet i hemstaden Pittsburgh där tillvaron slits sönder av gängvåld, polisbrutalitet och droghandel. De sju dansarna visar upp en elegant och smidig modern dans med inslag av balett och street.

- Missa inte denne tongivande koreograf med sin särpräglade blandning av modern dans och hiphopkultur, säger Elin Svensson, dansproducent på Vara Konserthus. Temat känner vi igen från populärkulturen, men vi har aldrig tidigare sett det i det här formatet.

Efter stora framgångar i USA turnerar nu Pavement i Europa, med första anhalt i Sverige via Dansnät Sverige.

Vara Konserthus anordnar även gratis buss från Vänersborg, Götene, Skara och Alingsås till dansföreställningen.

- Dansbussarna körs med stöd av Västra Götalands Regionen och tillgängliggör danskonsten för fler människor, berättar Elin Svensson. Jag tycker att det är riktigt bra och hoppas att många från kringliggande städer tar chansen och bokar plats i bussen!

”The cycle that Abraham encapsulates with such profound feeling and choreographic brilliance in “Pavement” is difficult to contemplate. It sits in your throat, burning. And it stays with you.”/Washington Post

Pressmeddelande från: Vara Konserthus