Tisdag 30 september 2014

Får man verkligen byta ut pralinerna i Aladdinasken?

Med fler än 2,5 miljoner sålda askar varje år har Aladdin en självskriven plats på varje svenskt julbord. I år firar Aladdin 75-års jubileum och det uppmärksammas med två nya spännande smaker som ersätter långkörarna Trillingnöt och Körsbär i Likör. Det väcker frågan – får man verkligen byta ut praliner i Aladdinasken?

Aladdinasken lanserades i början av förra seklet och innehöll då en blandning av Marabous mest populära praliner. I takt med att svenska folkets smak har förändrats och nya trender uppstått har även askens innehåll bytts ut och praliner som vi idag tar för givet var även de en gång nykomlingar.

– Aladdin är en svensk ikon med en given plats i julfirandet. Att förändra innehållet i asken väcker alltid starka känslor, vilket är ett bevis på hur engagerade Aladdins fans är i sina favoritsmaker. Samtidigt har förändring alltid varit en viktig del av Aladdins arv. I en urvalsprocess med våra konsumenter valdes Hallonlakrits och Fläderblom ut som favoriter och nu ser vi fram mot att välkomna dessa nya medlemmar till alla svenska julbord, säger Jonas Magnusson, Marknadschef för Marabou.

Utvecklingen av de två nya pralinerna har pågått i över ett år och i processen har en lång rad av olika praliner provsmakats. Aladdins innovationsavdelning har dock inte varit ensam i utvecklingen av de nya pralinerna. I båda fallen har man tagit hjälp av Aladdins fans. Hallonlakrits har tagits fram med hjälp av Aladdinaskens fans på Facebook som under vintern fick skapa sina egna ”drömpraliner” via en app.

– Aladdin har en 75 år lång tradition av att utveckla askens innehåll för att möta rådande trender och smakpreferenser. Lakrits är en av de mest folkliga och tidsenliga smaker som vi har idag och gensvaret från våra fans på Facebook gav den en självklar plats i asken, säger Jonas Magnusson.

Fläderblom har tagits fram i samråd med Årets Konditor 2011, Josefine Baummann, som fick i uppdrag att skapa en pralin med en exklusiv känsla och en vuxen smak.

– I Sverige är vi ganska traditionella när det kommer till choklad men samtidigt gillar vi att testa nya smaker. Därför experimenterade vi till en början med djärva smaker men landade till slut i fläderblom som känns både exotisk och svensk på samma gång. Fläder har en söt och något blommig smak som vi balanserade med citron för att få till en behaglig syrlighet. Pralinen påminner om svensk sommar och det tyckte vi kändes helt rätt i julstöket, säger Josefine Baummann.

Utöver de två nya pralinerna och en uppdaterad förpackningsdesign lanserar Aladdin även i år en jubileumsask i begränsad upplaga. Jubileumsasken är fylld med tidigare favoriter från Aladdins sortiment från 1939 och framåt; såsom 40-talets marsipan, 50-talets storsäljare curacao och 70-talets berömda tosca. Det är en historisk odyssé i svenska folkets smakpreferenser och ger en bra inblick i hur chokladtrenderna har förändrats genom åren.

Jubileumsasken och de nya traditionella Aladdinaskarna lanseras i utvalda butiker i oktober 2014.

Fakta om Aladdin:

  • Skapad 1939 av Marabou, som den första folkliga chokladasken i Sverige.
  • Fler än 2,5 miljoner sålda askar varje år.
  • Fler än 50 smaker har tagits fram av Aladdin under de senaste 75 åren.
  • Rankad av svenska folket som ännu viktigare än jultomten på julafton!
  • Aladdin Mörk Choklad skapades 2011 för att möta det växande intresset för mörk choklad i Sverige.
Pressmeddelande från: Mondele-z International