Lördag 13 september 2014Inför kommande infomöte om Folkets hus i Hällekis

På onsdag 17 september så blir det informationsmöte om Folkets Hus i skolans matsal kl 18.00, representant från Folkets hus och parkföreningen Göteborg kommer hit.

Vi (3 x Thörn) kommer gå igenom senaste årets kostnader och intäkter. Försäkringsbiten: Vad får vi ut, vad kostade röjningen, vad innebär en avbrottsförsäkring och om det inte byggs något nytt vem får dom pengarna? mm.

Precis som musikkåren så fanns i stort sett allt från golv till tak i vårt rum intill köket, bokföring, gammalt material böcker/protokoll, lite kuriosa från det gamla Folkets hus, tavlor ända sen Gössäter hade den första samlingslokalen mm , mycket som brann inne även för oss som är oersättligt.

Hur går vi vidare? Behovet av en stor samlingslokal finns ju helt klart, vår musikkår har ju varit den flitigaste som utnyttjat lokalen. Mycket bröllop, fester som arrangeras. PRO med många medlemmar har också varit flitiga.

Finns det pengar? Nybyggnation då kan man få 50% från Boverket om man ansöker (innan årsskiftet sen får man besked i april), kommunen 30 % och eget kapital 20 % denna information har jag fått via kommunalråd Åsa Karlsson.

Kan vi använda grunden som står kvar? Ska det byggas exakt samma? Ritningar finns och då blir kostnader för projektering mindre. Då anlitar man Götene hus som har ritning (Sjödalshus byggde huset men är uppköpt av Götene hus). Eller ska man börja om på helt nu kula? Kolla vad andra företag kan bygga? Finns önskemål om en scen och mycket annat.

Som ni förstår så är det hur mycket jobb som helst att bena ur och vi tre tar gärna steget tillbaka. Pappa har nu i 22 år varit "gratis vaktmästare" klippt gräset och gör fortfarande för att det ska vara fint därnere. Men mina föräldrar vill absolut inte finnas med i bilden vid ett ev framtida/nytt Folkets hus. Mamma har visat lokalerna ofantligt många gånger, varit nere när det provdukas för bröllop och en del brudpar kan komma fyra fem gånger för att kika, kolla. Många kommer långväga och vill kolla på helger.

Så det här kräver engagerade personer, en projektgrupp. Med mångas hjälp så går det att ordna en ny samlingslokal. Politikerna i kommunen måste säga ja till dessa 30 % dock så det hänger lite på det. Men samtidigt så är ju Falkängen kommunägd och alla dessa fester och bröllop som övernattar och gör vandrarhemmet fullbelagt många helger gör ju att de också är intresserade att det finns stor lokal för fester i närheten. Just detta Folkets Hus var bland de största "bygdegårdar" i kommunen som man kunde duka för såpass mycket folk. Om man nu inte ville vräka till med Götene Parken.

Det har varit dans, gymnastik, uppträde mm.

Hoppas på många som kan sluta upp på mötet kommer. Lapp har suttit ett tag på Coop men alla är ju inte inne där tyvärr (vi måste värna om våran lilla butik) Väl mött.

/Carina Thörn