Torsdag 4 september 2014


I konkurrens med bland annat kalv och kalkonvingar, tog en västgötsk korv hem segern i Matverk Västergötland. Foto: Sofia Johansson

Korvböjen från slätten som vann i Västergötland

Första pris I Matverks deltävling för Västergötland gick till Slättaböjen, en korv som är gjord på 52 procent kalkonkött och innehåller en ost med kryddning av timjan och ramslök.

- Det är västgötska smaker, säger Sofia Johansson på Sivans Ost som samarbetat med Niklas Person på Adelåsens kalkon och råvaruproducenterna Elisabeth Johansson på Påverås gårdsmejeri samt Erikssons chark.

- Det är ett riktigt kobälte här på Varaslätten, säger hon efter vinsten och passar också på att hylla den ost som lagmedlemmarna tagit fram som ingrediens.

- Osten som vi använder till korven är lagrad i fyra månader, är inte för stark, men innehåller mycket karaktär.

Alla korvar som vinnarlaget hade med sig till tävlingen gick åt under Matfestivalen i Skövde (även de som hade blivit kalla). Men Sofia tycker att de gör sig allra bäst som varma, där man kan få till en speciellt god krispighet i skinnet.

Hon blev positivt överraskad efter att juryn korade de som segrare:

- Jag trodde nog ett tag att kalvdansdillet skulle vinna, säger Sofia Johansson om silvermedaljören. Samtidigt är hon stolt över lagsamarbetet med kalkonkorven som hon tror kan falla i smaken för alla generationer.

- Alla i en familj kan säkert uppskatta korven, säger hon och har stora förväntningar för laget och produkten inför rikstävlingen i Matverk 2015 i konkurrens med nästan alla Sveriges landskap.

Namnet Slättaböjen?

- På västergötska säger man slätta i stället för slätten där vi jobbar och korv är ju en böj, så vi satte ihop det så.

- Oavsett hur det går i finalen ser jag fram emot all kritik som vi kan få från en så pass proffsig jury.

Juryns motivering till 1:a priset "Slättaböjen": "En god anrättning med kryddor och ingredienser i en härlig förening. Bidraget är ett tydligt exempel på att samverkan ger utdelning. Ett stort grattis till en bra produkt som vi hoppas snart hitta hos en återförsäljare nära dig".

Lag: Sofia Johansson, Sivans Ost (förädlare/kock), Niklas Persson, Adelsåsens Kalkon (råvaruproducent), Elisabeth Johansson, Påverås Gårdsmejeri (råvaruproducent), Gustav Eriksons Chark i Nossebro (förädlare).

Juryns motivering till 2:a priset : "Bidraget är ett exempel på ett innovativt sätt att förändra en traditionell produkt och på så sätt hitta nya användningsområden och målgrupper".

Lag: Kalvdansdille av Ewa Vikingsson, Kullings Kalvdans (råvaruproducent/förädlare), Anna Bengtsson, Restaurang Atelier (förädlare/kock).

Juryns motivering till 3:e priset "Barbecue turkey wings": "Med ny målgrupp och nytt recept skapas helt plötsligt en modern produkt med traditionellt hållbarhetstänk".

Lag: Niklas Persson, Adelsåsens kalkon (råvaruproducent), Emelie Jensen,Norrqvarn (kock/förädlare).