Måndag 1 september 2014

Nu invigs Universitetsparken i Mariestad

Nybyggt trädgårdsmästeri och murhus, trädgårdsrum och picknickpark, allt blir del av Universitetsparken som invigs i Mariestad den 6 september. Parken vänder sig till alla och är ett resultat av samarbetet mellan Göteborgs universitet och Mariestads kommun.

Parken blir en mötesplats för Mariestadsbor, besökare, studenter, lärare och forskare.

Lietävling och Lindy Hop under invigningen

Under invigningen den 6 september pågår mängder med aktiviteter. Guider visar runt besökare i murhuset och trädgårdsmästeriet. Clowner spelar teater för barnen i murhuset och i picknickparken blir det tävling i liesslåtter.

Flera miniseminarier om trädgård, växter och byggnadsvård pågår under dagen, mot kvällen tänds grillarna och det blir prova-på kurs i dansstilen Lindy Hop.

Parken skapas av universitetet och Mariestads kommun tillsammans och invigningen är även den ett samarbete mellan kommunen och Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Studenter deltar i parkens skötsel

I Universitetsparken blandas utbildning och forskning med inbjudande trädgårdsrum av odlingar, ängar och träd.

Universitetsparken är till för både inhemska och hitresta besökare, samtidigt som studenter och forskare bedriver verksamheter. Lärare och forskare på Institutionen för kulturvård i Mariestad ser parken som en stor tillgång i arbetet.

- Nu får vi möjlighet att utveckla skötsel och utöva färdigheter på ett naturligt sätt, säger Evalena Öman, lärare vid Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet.

En park för alla

Universitetsparken vänder sig till alla åldrar, även de allra minsta. Förskolan som ligger intill parken har därför fått egna odlingslotter .

- Alla ska känna sig välkomna hit. Äppleträden som finns i parken kommer vi till exempel att beskära så att de blir klättervänliga för barnen, säger Evalena Öman.

Universitetsparken innehåller åtta olika rum. Ån Tidan slingrar sig mjukt utmed parkens ena kant. Marieholms residens vid Vänern är ett av de åtta parkrummen.

- Här har vi omformat rabatterna och direktsått både blommor och nyttoväxter och fått ett utseende på gårdsplanen som påminner om utformningen vid 1800-talets slut, säger Evalena Öman.

Program och mer information: http://www.mariestad.se/Mariestad/Startsida-Mariestad/Arkiv/Nyheter-startsidan/2014-08-12-Parkinvigning.html

Pressmeddelande från: Göteborgs Universitet