Fredag 29 augusti 2014

Största vägfärjan Saturnus döptes i Lysekil

Sveriges hittills största vägfärja Saturnus namngavs i dag vid dopfestligheter i Lysekil. Redan i morgon sätts hon i trafik på Gullmarsleden.

Dopet skedde vid centralt belägna Anderssons kaj och dopförrättare var Frida Andersson, 16-årig gymnasist från Lysekil. Efter dopet fortsatte hon att medverka i firandet genom att sjunga och spela egna låtar från scenen ombord på Saturnus. Många Lysekilsbor tog tillfället i akt att gå ombord och delta i rundvandring och övriga festligheter.



– Vatten har en stor attraktionskraft. Vi ser vattenvägen som en förbindelselänk. Vägfärjeleden över Gullmarsfjorden får nu en viktig förstärkning som bidrar till ett attraktivt trafiksystem, säger Mats Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Lysekil.

Gullmarsleden är en av landets mest trafikerade färjeleder, med stor andel godstransporter. Den är nästan två kilometer lång och går över Gullmarsfjorden mellan Lysekil och Uddevalla (Finnsbo-Skår). Varje månad transporteras omkring 100 000 fordon.

– Gullmarsleden har stor betydelse i kommunikationen mellan våra kommuner och även för industrins godstransporter. Att vi nu får tillgång till Sveriges största vägfärja är glädjande säger Ralph Steen, kommunfullmäktiges ordförande i Uddevalla.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm var på plats i Lysekil och njöt av sensommarvärmen och stämningen.
– Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Vägfärjorna bidrar genom att erbjuda genvägen över vattnet för medborgare, samhällsservice och naturligtvis transporter. Saturnus är en säker framtidsinvestering, säger Gunnar Malm.

Fartygsfakta

Bygget av Saturnus har pågått 2013–2014 i Lettland och Finland. I maj målades däck och botten på ett varv i Stockholm och sen i juni finns hon Lysekil, där de sista detaljerna har färdigställts.
Unikt för Saturnus är att tre av de totalt fem filerna ombord är anpassade för tunga transporter. Färjan är 100 meter lång och 18 meter bred. Fartyget är byggt för en last på max 600 ton och har utrymme för 80 bilar och 297 passagerare. Maxfart är 11 knop. Skrovet är utformat så att bränsleförbrukning och emissioner hålls på en låg nivå.
Tack vare modern fartygsteknik kan vägfärjan framföras av en besättning på endast två personer. Med denna investering frigörs fartygskapacitet, som kan flyttas över till andra färjeleder.

Pressmeddelande från: Trafikverketet