Torsdag 28 augusti 2014

Sjuttio år sedan flygplan kraschade på Kinnekulle

I natt för exakt 70 år sedan, natten mellan den 28 och 29 augusti 1944 lyfte ett brittiskt kurirplan av typen Lockheed Lodestar 18 (G-AGIH) tillhörande BOAC (British Overseas Airways Corporation) från Bromma flygplats kl 20.53. Ombord på planet fanns 12 unga norska aspiranter på väg till England för militär utbildning plus tre som besättning, chefspiloten Alf Kristian Hiorth, andrepiloten 1st Lieutenant Lars Larsen Bergo och signalisten Sven Brun Moe, alla på väg till RAF Leuchars i Skottland för att göra sin insats i kriget, men ingen skulle komma fram.

Planet hamnade i rejält oväder och besättningen valde att avbryta flygningen och i stället vända om och försöka ta sig Torslanda eller Såtenäs för att nödlanda. Men dimman låg tät denna natt och planet kom ur kurs beroende på både navigations- och radioproblem, Kinnekulle upptäcktes alldeles för sent eller kanske inte alls då piloten var tvungen att gå ner på lägre höjd för att kunna orientera sig. Planet flög rakt in i toppen av berget strax efter midnatt, missade Utsiktstornet med en hårsmån och plöjde upp en bred gata i den täta granskogen söder om tornet, slogs i spillror och fattade eld.

Av de 15 ombordvarande överlevde endast 4 stycken, en av de omkomna var en flicka.

Den första livsnödvändiga hjälpen fick de överlevande av de som bodde nära nedslagsplatsen, det blev sen en besvärlig räddningsaktion. De skadade och döda fick transporteras nedför berget med häst och vagn för vidare transport till lasarettet i Lidköping. De omkomna begravdes i Lidköping den 4 september.

Till minne av den tragiska händelsen på Kinnekulles topp restes ett monument 1945 av Danmark, Norge och Sverige, symboliken i detta monument är följande:

- 15 stenar i varje pelare motsvarar antalet passagerare
- 11 stenar som tak är antalet som dog i kraschen
- 4 hörnstolpar symboliserar antalet överlevande
- 3 basstenar står för Danmark, Norge och Sverige.Vid denna tidpunkt varje år så brukar det finns blommor och kransar vid foten av monumentet för att hedra minnet av dom som denna ödesdigra natt för 70 år sedan förolyckades. Vid några tillfällen har det även hållits minnesceremonier, hur det bli detta år har jag inga uppgifter om eller om någon av de överlevande fortfarande är i livet. Men en tanke sänds för att hedra minne av omkomna som mitt under brinnande världskrig var på väg för att tjäna sitt land.

De elva som omkom var:

 • Lars Larsen Bergo
 • Holger Eggen Andersen
 • Kåre Ellingsen
 • Gunnar Håvik
 • Inger Kristine Hernaes
 • Björn Hilt
 • Alf Kristian Hiorth
 • Helge Kristiansen
 • Sven Moe
 • Kjell Odmund Rustan
 • Aage Fritz Stubberöd
” Mitt starkaste minne av denna händelse är nog när det kom bleka och sjuka hemvärnsgubbar som vände hem och inte klarade av det hela. För övrigt skolkade vi från skolan denna dag och sökte oss upp till Kullen, det såg ruskigt ut, men vi blev snart hemkörda.”
/Helge Sjöö

Länk till bild på ett plan av samma modell, Lockheed Model 18 Lodestar, klicka här!