Onsdag 27 augusti 2014


Konstnärerna Birgit Backman (bilden) och Maria Lund ställer just nu ut på Galleri Pictura vid Hellekis Säteri. Här visas bland annat grafik, blandteknik och målerio

Avtryck i Hällekis

Grafik, blandteknik och grafisk form är något av det som just nu visas på Galleri Pictura, vid Hellekis Säteri. Konstnärerna Birgit Backman och Maria Lund visar sina verk i det lilla galleriet med anor från 1700-talet. Utställningen kallas Avtryck.

Birgit Backman, Mariestad, arbetar främst med pappografier - ett slags grafiskt tryck. Men istället för att använda sig av den traditionella kopparplåten, använder hon en enkel, schellackad pappskiva.
- Jag skär och river ut med kniv, färglägger med vattenlöslig grafikfärg och trycker i koppartryckpress, berättar hon, och tillägger att tekniken är både billigare och mer miljövänlig än traditionell grafik.
Sin ateljé har hon i Panncentralen i Mariestad, som hon en gång var med och startade. Nu är hon tillbaka på sin gamla arbetsplats, där hon är initiativtagare till en ny grafikverkstad. Här kan medlemmarna arbeta med olika enklare, miljövänligare grafiska tekniker.Hon driver också Galleri Baggen i hemstaden, och det är här hon har hämtat en stor del av inspirationen till sina senaste bilder.
- Det kom in en man med en dalmatiner till galleriet. Hunden behövde tränas att besöka offentliga lokaler, och satt där med sina prickar och såg lite rädd ut.
Birgit Backman gjorde en stor bild med den grafiskt mönstrade hunden, och satte den i skyltfönstret.
- Då kom den ena efter den andra hundägaren in och ville att jag skulle göra bilder på dem också. Det var så det började, förklarar hon.Maria Lund, Skövde, är bland annat utbildad på Helliden och på KKV i Göteborg. Hon arbetar framför allt med måleri och med en slags blandteknik baserad på foto, samt med grafik och grafisk formgivning.
- Jag vill inte gärna begränsa mig till en enda teknik eller ett enda uttryck, säger hon.
Hon inspireras bland annat av arkitektur av olika slag.
- Gamla, övergivna hus har sedan jag var liten framkallat någon slags melankoli hos mig.I utställningen visar hon främst blandteknik, men - som en tydlig kontrast - även grafisk formgivning i form av tryck för barnrummet.
- Jag är moster till tre små, gulliga pojkar och från dem har jag fått massor av inspiration till mina barntryck.
Utställningen pågår till och med den 31 augusti och är öppen alla dagar.