Tisdag 19 augusti 2014

Världens största arkeologiska museum öppnar i Egypten

I augusti nästa år ska ett av världens största nya kulturarv, Grand Egyptian Museum, öppnas nära pyramiderna i Giza. Som världens största arkeologiska museum är det ett nytt och viktigt steg i Egyptens utveckling av turism och kulturarvsprojekt, för både egyptier och turister.

Grand Egyptian Museum (GEM), även känt som Giza-museet, har en grann utsikt över pyramiderna. GEM är idag ett av de största museiprojekten i världen och förväntas bli det största arkeologiska museet i världen när det står klart.

Grand Egyptian Museum ligger cirka två kilometer från Giza-pyramiderna. Det kommer att inrymma föremål från det gamla Egypten och antikviteter som idag visas på det Egyptiska museet i närheten av Tahrir-torget.

GEM kommer att vara värd för permanenta utställningsgallerier, specialutställningar, samt virtuella upplevelser och bildspel på storskärmar, och visa upp cirka 100 000 föremål på en total golvyta på 32 000 kvadratmeter. 5-8 miljoner besökare årligen och 15 000 besökare dagligen förväntas besöka museet. Grand Egyptian Museum förväntas bli Egyptens världsomspännande nav för faraonsk historia och ett besöks-måste för Egyptologer.

Museiprojektet är även designat för en mängd olika utomhusaktiviteter som innefattar ett torg, en utomhusutställning, Dunal Park, Nile Park, Recreational Park, Temple Garden och Landet Egyptens Park.

Den första och andra fasen av GEM har redan avslutats. Här har byggts ett kraftverk, en brandstation, ett fullt utrustat center för konservering. Här finns bland annat tolv laboratorier för att restaurera, scanna och studera mumier samt artefakter gjorda av keramik, trä, textil och glas. Den innehåller även en dokumentationsenhet utrustad för att bygga en databas över alla artefakter. Fyra förvaringsgallerier har också byggts. Slutfasen startades 2012 och beräknas vara klar i augusti 2015.

Byggnadskostnaderna kommer att täckas av lån från Japan International Cooperation Agency (JICA) och av den egyptiska regeringen samt genom olika privata insamlingar.

Tidigare i år lanserades en kampanj av ministeriet för turism, Chamber of Tourism Establishments och Ministeriet för Antikviteter att samla in en 1 dollars-avgift på varje hotellnatt en turist spenderar i Egypten. Avgiften är frivillig och betalas om turisten själv vill delta i uppbyggandet av GEM.

Turistministern Hisham Zaazou säger:

"Trots att vi går igenom en kritisk ekonomisk period, kommer vi inte att stoppa arbetet ens för en dag för att kunna färdigställa denna enorma byggnad. Donationskampanjen syftar till att täcka eventuella förluster som orsakats genom förseningar i arbetet på museet".

Parallellt genomförs en lokal insamlingskampanj bland egyptier för att stödja byggandet av GEM..

"Detta kommer inte bara att bidra till byggandet av GEM, men också öka medvetenheten bland egyptierna om sitt kulturarv", säger initiativtagaren till den lokala kampanjen.

Pressmeddelande från: Egypt Tourism Authority