Lördag 2 augusti 2014

Hur ser framtiden ut för den svenska turist- och besöksnäringen?

Skaraborg har en stor potential som turistdestination. Vår rika natur, fantastiska vyer och unika kulturarv har förutsättningar att skapa en blomstrande turist- och besöksnäring som kan ge bränsle åt vår lokala ekonomi.

Besöksnäringen har redan vuxit sig starkare än man kunnat ana bara tio-femton år tillbaka i tiden. Trots de senaste årens stagnerande ekonomi har hotell- och restaurangbranschen varit en jobbmotor i Skaraborg liksom på hela den svenska arbetsmarknaden.

De två viktigaste politiska åtgärder som betytt mest för vår bransch under de senaste åren är halveringen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Tack vare dessa reformer har vår bransch kunnat hålla lägre priser, attrahera fler gäster och därmed anställa fler.

För att Skaraborg ska kunna lyfta som turistdestination krävs en livskraftig turist- och besöksnäring med ett brett utbud av attraktiva hotell- och restauranger som håller hög kvalitet. Därför blir vi oroliga när det pratas om att dubblera restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Vi vet att det kommer få stora effekter på våra möjligheter att växa, anställa fler och utveckla våra verksamheter.

Carina Wilhelmsson, Franchisetagare, McDonald's Lidköping