Måndag 28 juli 2014

Mineral, fossil och smyckesstensmässa på Kinnekulle

För sjätte året i rad arrangeras i augusti månad stenmässa på Falkängens Hantverksby i Hällekis. Arrangörer är Skaraborgs Geologiska Sällskap, SGS, en lokal förening för geologiintresserade i Skaraborgstrakten.

Mässutställarna kommer dels att vara placerade längs den gamla bruksgata som leder genom hantverksbyn, dels inomhus i den lokal som kallas Smedjan. Ett fyrtiotal mässutställare visar och säljer mineraler, fossiler, smycken och geologisk utrustning. I det permanenta stenmuseet beläget på Falkängen finns medlemmar från SGS för att svara på frågor gällande geologi och hjälpa till med bestämning av mässbesökares medtagna mineraler.

Gästutställare detta år är den färgstarka konstnären Edna Cers som kommer att visa några av sina arbeten i sten. Ednas konst spänner över många typer av material men sedan många år tillbringar Edna mycket tid på Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri där hon låter bilder växa fram ur kalkstenen.

- Det faktum att Folkets Hus Hällekis brunnit ner till grunden är mycket tragiskt och vi har försökt hitta en alternativ lösning till inomhusdelen av mässan, säger Lars Rosengren, ordförande i Skaraborgs Geologiska Sällskap.

Mässan hålls lördag den 2 augusti 2014 kl 10 - 17 samt söndag den 3 augusti kl 10 - 15.