Söndag 20 juli 2014

Soldattorpet Västerplana bjöd på mötesplats i strålande sommarsol

En tradition under sommaren är att Kinnekulle Hembygdsförening öppnar det gamla soldattorpet i byn, detta skedde även söndagen den 20 juli 2014 . Solens strålar värmde men det hindrade inte ett 100-tal besökare att komma till det unika torpet med anor från senare delen av 1700-talet. Torpet är det enda av fem soldattorp som finns kvar av de fem torp som fanns i Västerplana socken.

Till Kinnekulle hade systrarna Mona, Ingela och Lisbeth styrt sin kosa denna söndagseftermiddag. Mona Alkehede och Ingela Medegård från Torslanda samt Lisbeth och maken Göran Norell från Örebro möttes i Medelplana och stannade till vid soldattorpet.

Systrarnas far Karl Herman Svensson flyttade 1918 som 20 åring till Göteborg från Hällekis han fick arbete på morbroderns skyltfabrik. Karl-Herman träffade sin kommande fru och tillsammans fick de fyra barn. Till Hällekis åkte familjen tåg från Göteborg på Västgötabanan resan tog många timmar, färdkosten var slut redan i Partille. I Hällekis fanns farmor Emma och farfar Ludvig Svensson som då bodde på Bygget i Hällekis. Varje sommarlov tillbringades på Kinnekulle, sommarminnen från denna tid finns kvar hos systrarna och Kinnekulle har blivit ett smultornställe att återvända till några gånger om året.

Systrarna berättar också om sina släktingar som hade Råbäcks Slakteri "Slaktar´n i Römossen" och de delikatesser som gjordes där, smaken av den välkända grynkorven finns kvar i smaklökarna. Farfar Ludvig Svensson hade även torpet Ängen i Medelplana, det gulmålade torpet finns ännu kvar.

Systrarnas minnesbilder binds ihop och kompletterar varandra till hösten när hembygdsföreningen har sin årliga fototräff i Medelplana kommer de att mötas igen på Kinnekulle.

Kring kaffeborden samlades de flesta besökarna, nya och gamla bekanta fick en pratstund i solen. Några timmars samvaro som öppnar sinnet för reflektion och tankar om hur det var att för ca 80 år sedan bo i detta gamla torp.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin