Fredag 13 juni 2014

Traditionell skolavslutning i Österplana kyrka

Hällekis skola hade på fredagen traditionell skolavslutning i Österplana kyrka. Sedan de finklädda eleverna tågat in i kyrkan tillsammans med sina lärare fyllde föräldrar, syskon och andra anhöriga på tills kyrkan var fullsatt.Avslutningen inleddes med att alla tillsammans sjöng Den blomstertid nu kommer, och med den följde också den där förväntansfulla känslan som bara infinner sig just under skolavslutningen. Robin Johansson och Casper Thor från sexan höll ett enkelt välkomsttal och återkom sedan mellan de olika programpunkterna för att informera om vad som skulle hända härnäst.

Förskoleklassen sjöng Idas sommarvisa med stor entusiasm, och fyrorna följde upp med Sommaren för mej. Därefter satte sig Martin Gustavsson vid pianot och fyllde kyrkorummet med vackra pianotoner: Reguim for a dream. Verkligen stämningsfullt och välspelat!

Flaggan vajar på sin stång sjöng femmorna innan Thilda, Linnéa, Wilma och Emma från sexan trädde fram och sjöng Utan dina andetag.

Årets musikstipendier tilldelades Ella Hansson och Viggo Grip.När treorna sjöng Flaggan viftades det också med sådana, och sedan fyllde tvåorna på för att sjunga Barfotavisan och när även ettorna kom fram blev det fullt vid altarringen och Sommar, Sommar och sol ekade i lokalen.

Talet som hölls av komminister Elsebritt Broberg och församlingspedagog Christina Kopperud var nog årets överraskning, och kändes inte alls som ett vanligt tal. Elsebritt började i och för sig på ganska vanligt vis, men blev snabbt avbruten av Christinas alter ego Hjärtrud som kom farande uppför altargången på en sparkcykel och i färgsprakande kläder gjorde klart att hon också ville vara med och tala! Det blev en trivsam dialog om människors olikheter och hur värdefullt det är att vi faktiskt är olika. Och så drog de med sig barnen i en sång också!Sonja, Jildau, Pleuni, Caroline och Olivia bjöd sedan på Idas sommarvisa på fiol, och sedan höll biträdande rektor Anna Gustafsson ett kortare tal också.

Sexorna får som vanligt lite extra utrymme på sin allra sista skolavslutning med Hällekis skola, och så också i år. Först en egen låt där de skrivit om texten på en känd melodi, och sedan avtackning där alla fick en röd ros, sina betyg och kramar från rektor och lärare.

Allra sist sjöng alla tillsammans I denna ljuva sommartid, och uttåget var precis lika uppsluppet som det brukar vara när sju skolklasser med spring i benen till slut ska gå på sommarlov!

Text och foto: Elenor Bengtsson