Måndag 9 juni 2014

Världens kändaste anka firar 80

Den 9 juni är en stor dag för alla Kalle Anka-fantaster. Då fyller nämligen världens mest otursförföljda anka 80 år. Kalle Anka & C:o firar hans högtidsdag med ett fullspäckat specialnummer. I tidningen finns bland annat en Kalle-serie där det för första gången är läsarna själva som varit med och skapat innehållet.

Måndagen den 9 juni blir en ny milstolpe i den evigt unge Kalle Ankas liv då han fyller 80 år. Kalle Ankas födelsedag kommer att uppmärksammas på alla håll och kanter runtom i världen och även i Sverige. Kalle Anka & C:o firar jubilaren med ett fullspäckat specialnummer, nr 24, som innehåller bland annat:

 • Ett specialomslag, signerat en av dagens främsta Kalle Anka-tecknare, norske Arild Midthun.
 • Födelsedagshistorian "Alla tiders födelsedag".
 • Kalle Ankas debutserie från 1934, "Den kloka lilla hönan".
 • En tecknartävling där man ska rita ”framtidens Kalle Anka”.
 • En mängd kul och spännande Kalle-fakta.
I födelsedagsnumret finns även den unika serien ”Alla lurar alla”, som skapats av läsarna själva under våren. Manus och idéer har tagits fram av läsarna Isak Carlsson, Martin Ström, Kenneth Levänen, Benjamin Larsson, Moa Eklund och Victor Stenqvist. Serien är tecknad av Arild Midthun, Nordens främsta Kalle Anka-tecknare.

– Vem hade kunnat ana för åttio år sedan att en ilsken anka skulle komma att engagera, beröra och underhålla svenska folket på det sättet som Kalle har gjort. Samtidigt är dagens Kalle mer aktuell än någonsin. Till exempel används Kalle-serier i skolan för att skapa läslust och främja läsförståelsen bland barn och ungdomar, säger Jonas Lidheimer, projektledare för Kalle Anka & C:o.

80-årsfirandet pågår inte bara i tidningen utan även på KalleAnka.se . Här kan Kalle-fansen frossa i godbitar som den klassiska videofilmen ”Den kloka hönan”, en topplista med de viktigaste händelserna i Kalle Ankas liv, personlighetstestet ”Hur mycket Kalle Anka är du?”, och mycket annat.

Med anledning av födelsedagen släpper även Kalle Anka & C:o en gratisutgåva till iPad av serien "Mitt liv i ett äggskal". Serien handlar om Kalle Ankas barndom och är skapad av Marco Rota.

Kalle Anka & C:o nr 24 når prenumeranter runt den 5 juni och finns att köpa i butik tisdagen den 10 juni .

Visste du att…?

 • Kalle Anka gjorde sin debut 1934 som bifigur i kortfilmen The Wise Little Hen.
 • Kalle Ankas fullständiga namn är Karl Magnus Anka.
 • Kalle Ankas motsvarigheter i Danmark, Norge och Finland heter Anders And, Donald Duck och Aku Ankka.
 • De allra största Kalle Anka-fansen kallar sig ankister. I Sverige finns ett nationellt ankistförbund, NAFS(k), med ca 500 medlemmar.
 • Serietidningen Kalle Anka & C:o kom ut första gången i Sverige år 1948.
 • Kalle haft en uppsjö olika jobb genom åren. Till en början var Kalle brandman till yrket. Men CV:t innehåller även jobb som myntputsare, löpandeband-arbete i margarinfabriken, vakt och glasmästare. Men erfarenhet är inte allt. För allt som oftast brukar historierna sluta med att Kalle får sparken…
 • Idag används Kalle Anka-serier även i skolan, som en del av läsinitiativet Serier i Undervisningen.
Pressmeddelande från: Egmont Publishing