Tisdag 27 maj 2014

Vänerveckan – sju dagar med Vänern i fokus

Vad sägs om att få prova på att paddla kanot eller ta en båttur i skärgården? Vänerveckan är fylld med aktiviteter för såväl gammal som ung och pågår i alla 14 kommuner runt hela Vänern.

Vänerveckan, som nu arrangeras för andra året i rad, är ett initiativ av Vänersamarbetet och Vänermuséet för att uppmärksamma betydelsen av Sveriges största insjö. Syftet med Vänerveckan är ”att skapa stolthet kring Vänern”. Under Vänerveckan har alla 14 kommuner runt Vänern samt en rad olika aktörer aktiviteter och evenemang för alla. Vi vill öka kunskapen om Vänerns betydelse lokalt och nationellt.

- Vi vill visa sjöns attraktivitet och kraft, vi är stolta över att ha Vänern runt hörnet. En frisk och levande Vänern är en förutsättning för en positiv utveckling i regionen, säger Lisa Gustafsson, projektledare för Vänerveckan på KulturBruket vid Lidköpings kommun.

Nu är programmet för Vänerveckan klart och det sjuder av aktivitet när Vänerveckan går av stapeln 1 -8 juni. I år erbjuds ett brett utbud hela vägen från slussarna i Trollhättan till de värmländska skogarna i Karlstad. Aktiviteterna är i sin tur antingen gratis eller rabatterat för besökaren.

- Vi är många som bor nära Vänern, men det är få som nyttjar den fullt ut. Detta blir en vecka som förhoppningsvis öppnar ögonen för invånarna runt sjön, säger Lisa Gustafsson.

Vänerveckan i Lidköpings kommun

Under Vänerveckan kan du bland annat välja mellan aktiviteter såsom paddling, veteranbilsträff på Spiken, båttur i Ekens skärgård, fågelguidning vid naturum Victoriahuset, pilgrimsvandring genom stan och nationaldagsfirande med Rigmor Gustafsson i Stadsträdgården.

Det blir även ett fullspäckat program vid Vänermuseet där det blir fiskmatning för barnen, guidning av nya utställningar, samt strandskola. Vänerslingan har även de ett fint program i samband med att de inviger sin nya Fritidsbåtfarled i Källtorps hamn och den nya Turistvägen ute vid Viggens rastplats riksväg 44.

- Det finns ett stort utbud av aktiviteter för alla åldrar, så vi hoppas att många tar tillfället i akt att uppleva mer av vad Vänern har att erbjuda, säger Lisa Gustafsson, projektledare för Vänerveckan vid Lidköpings kommun.

Program för Vänerveckan i Götene kommun!

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun