Lördag 24 maj 2014

Premiär för "Ramslökens dag" i Munkängarna

Trots ihållande regn och leriga slingrande stigar så letade sig ett drygt 50-tal personer fram till trappan upp mot Mörkekevs grotta inne i Munkängarna för att vara med om när "ramslökens dag" firades för första gången.Hela Munkängarna är genomsyrad av den tunga sötaktiga ramslöksdoften trots att det inte verkar finnas så mycket ramslök som en del andra år, de stora vita ängarna av ramslök hittar man istället runt omkring parkeringen vid gamla Turisthotellet där det är glesare mellan trädens kronor och ljusinsläppet större.

Väl inne bland de majestätiska träden i Munkängarna ackompanjerades regnets strilande av smäktande folkmusik från nyckelharpa framförd av Skaraborgssällskapet Knaverfolk, och skogen fylldes av äktsvenska toner som kändes som en liten försmak av midsommar.Gunilla Davidsson, VD och Turistchef för Destination Läckö-Kinnekulle, hälsade alla välkomna och sa bland annat att man idag är med om en historisk dag, första firandet av ramslökens egen dag. Alla som ville kunde även skriva in sig i en gästbok som sen skall finnas på Turistbolagets hemsida med alla som nu och i framtiden deltar i firandet.

Den välkände Kinnekullebon, Hannu Sarenström, författare och inspiratör inom trädgård & mat höll sen sitt tal till "ramslökens lov". Han sa bland annat att det är märkligt att nu när den fått en alldeles egen dag så bjuds man på regnväder och avsaknad av de stora vita ramlökshaven inne i Munkängarna. Hannu påpekade även att ramslöken blivit trendig och att den nu kostar stora summor att köpa i de större städerna, här på Kinnekulle ses den av vissa fortfarande som ett ogräs som blommar och även vissnar tidigt. När man drog upp planerna för firandet funderade man på vilken dag som skulle passa bäst, då ramsköken är som godast, sa Hannu, och så blev det den 24 maj.

Miriam Johansson från Forshems Gästgivaregård gick omkring och bjöd alla besökarna på en underbar ramlökssoppa i små glas och så fick även smaksinnet uppleva det som doftsinnet redan tidigare hade erfarit. Kinnekulles egen variant av vitlök är sannerligen en upplevelse för alla sinnen.

Jätten Kisa, gestaltad av Eva Maria Friberg, berättade sägnen om de två jättarna Hälle och Kisa och om deras bravader och anknytning till Munkängarna och Mörkeklevs grotta.

Trots vädret blev det en mycket lyckad tillställning, och det finns stor potential att detta arrangemang kommer att bli till en välbesökt och uppskattad tradition i framtiden. Kinnekulle har fortfarande många oupptäckta och dolda skatter, "Ramslökens dag" är en av dessa som nu och i framiden kommer att glädja besökare från när och fjärran.