Fredag 23 maj 2014

Jula skickar hjälp till Balkan

Översvämningarna på Balkan är de värsta som har registrerats på över hundra år. Jula hjälper nu till genom att skänka produkter till krisarbetet.

- Det har varit snabba ryck, men det känns betydelsefullt att kunna bidra med utrustning när en sån här katastrof inträffar. Jag vill tacka Jula, och Julas ägare Karl-Johan Blank, för insatsen och alla de saker som Jula har donerat. Jag är helt övertygad om att det kommer väl till användning för de drabbade på Balkan, säger Srdjan Jokic, Security Supervisor och initiativtagare till hjälpinsatsen.

Över en miljon människor har drabbats av översvämningarna i Serbien och i Bosnien-Hercegovina, samt i viss mån även i Kroatien och Slovenien. Många har förlorat allt de äger, och hundratusentals evakuerade bor hos familjer, i idrottshallar eller i skolor.

- Med ett förändrat klimat kan vi räkna med fler liknande katastrofer i framtiden. Julas vision är att göra livet lättare, med denna hjälpinsats gör vi det på ett mycket konkret sätt. Vår hjälp kan här bidra till den rent akuta krisen, men produkterna kan även exempelvis bidra till att långsiktigt sanera och renovera skadade byggnader, säger Johan Dahlström, Julas hållbarhetschef.

Med kort varsel skickar Jula nu bland annat vattenpumpar, gummistövlar, hinkar och skottkärror. Till saneringsarbetet kan Jula bidra med högtryckstvättar, andningsmasker, trädgårdsslangar m.m. Det skickas även elverk till de hushåll som inte har el och luftbäddar som ska användas till de familjer som har förlorat sina hem och som sover på golvet i idrottshallar.

Julas hjälpsändning går via Fryshuset i Göteborg, en central plats för mycket av den hjälp som skickas till Balkan, tillsammans med den Serbiska Föreningen "Sindjelic". Hälften av det som Jula skickar går till Serbien och hälften till Bosnien. Transporterna går med lastbilar från Göteborg.

Pressmeddelande från: Jula AB