Fredag 23 maj 2014


Skrönor berättades i Sprängestan om den "Förtrollande trädgården" och Jättarna

Vårvandring på Högkullen

Ett 70-tal vandrare slöt upp på onsdagskvällen den 21 maj 2014 när Kinnekulle Hembygdsförening anordnade sin första bygdevandring för året. Starten skedde från parkeringsplatsen vid Dimbo och gick förbi Andrés utgrävningsplats. Olika teorier finns om varför Andrée sökte sig till Kinnekulle. Det enda som finns nämnt i skrift är ett par rader i ett geologiskt arbete från 1901. Andrée hade semester och skulle till Bergslagen men dit åkte han inte, kanske åkte han till Kinnekulle för att träffa författarinnan Gurli Linder som var förälskad i honom. Det finns ett brev från författarinnan som bekräftar att hon fanns på Kinnekulle när utgrävningen gjordes.

Vandringen fortsatte förbi Kullatorp. Huset uppfördes 1921 av Råbäcks Egendom. Bottenvåningen fungerade som bostad åt skogvaktaren och övervåningen som jaktstuga. Huset användes också som raststuga för turister under en period. Under 1940-talet till början av 1960 bedrevs det kaféverksamhet i huset. Skara Stift var ägare under en längre period och anordnade olika ungdomsverksamheter. År 2008 såldes huset och är sedan dess i privat ägo.

På vägen mot Stora Salen berättas om den gamla slalombacke och många var de som i sin ungdom åkt skidor på denna fantastiska plats. När vandringen fortsätter genom Sprängestan berättas historier om den "Förtrollade trädgården" och "Jättar". Benny Lund från Västerplana berättade, "En fiskare skulle ta sig från Sjörås till Bestorp över Högkullen. Dimma låg tjock över berget och för att inte gå vilse spände fiskaren sitt nät i ett träd, berget öppnade sig och han kom in i trädgården och han fortsatte hem. Han fäste andra ändan av nätet i ytterligare ett träd i trädgårdens slut. Nästa dag skulle fiskaren leta sig fram till trädgården igen då var den borta, men nätet fanns kvar fullt med kottar".

Väl framme vid Utsiktstornet bjöds på en strålande kväll och utsikt över Vänern. Klyftamo OK som sedan 2006 har skött utsiktstornets hade öppet för vandrarna, det serverades kaffe och utsikt över Vänern. Det berättades att vid god sikt kan man se 65 kyrktorn från platsen, troligtvis den enda plats i världen som kan erbjuda detta.

Anders Jonsson från Klyftamo OK berättade om tornet och dess historia, och att platsen besöks av ca 10.000 - 11.000 besökare från hela världen varje år. Att tornet med sin placering på Högkullen kan mäta sig med Eiffeltornet är det inte många som känner till. Det berättades också om de olika monumenten bl.a. Drottningstenen som i är fyller 200 år och monumentet över flygolyckan som skedde för 70 år sedan.
En bra start på årets första vandring med strålande sol och vacker natur vad kan man mer begära.

Text:
Lena Brodin
Foto:
Freddie Wendin