Tisdag 20 maj 2014

Ramslökens dag firas för första gången

Ramslöken hyllas för första gången med en egen dag. Denna trendiga ört som gör att människor vallfärdas till Kinnekulle kommer få ett hyllningstal av Hannu Sarenström, författare och inspiratör inom trädgård och mat, till toner av nyckelharpa och det bjuds på ramslökssoppa i skogen.

Ramslöken är ett signum för Kinnekulle och människor vallfärdar till Munkängarna för att njuta denna trendiga ört. I takt med att maten och det närproducerade blivit allt mer populärt så ser man att fler och fler råvaror kryddas med ramslök. Att det finns ett stort intresse av att uppleva ramslöken i blomning vittnar Götene-Lidköpings Turistbyrå om som dagligen får flera samtal med frågor om blomningsstatus.

För att hylla Sveriges enda vilt växande lök som även kallas ”skogens vitlök” så arrangeras för första gången Ramslökens Dag den 24 maj. Tanken är att det ska bli en tradition som lockar turister att uppleva Läckö-Kinnekullebygden och att Ramslöken så småningom får en helt egen dag i matalmanackan. Dagen arrangeras av Destination Läckö-Kinnekulle Hannu Sarenström, författare och inspiratör inom trädgård och mat kommer att hålla det första lovtalet till ramslöken.

- Det ska bli superkul att fira Ramslökens dag för första gången och generöst bjuda in alla till den bröllopsvita skogen där historiens vingslag ständigt är närvarande ifrån medeltiden då munkarna tog med sig Ramslöken till Kinnekulle.

Forshems Gästgivaregård som arbetar med Ramslök som råvara i sin matlagning i över 20 år kommer att bjuda på Ramslökssoppa och musik av nyckelharpa kommer att fylla skogen då Skaraborgssällskapet Knaverfolk kommer att spela musik i Munkängarna. Arrangemanget vänder sig även till barn och sägnen om jättarna Helle och Kisa kommer att utspela sig vid Mörkeklevs grotta.

Läs mer här!

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle