Måndag 19 maj 2014

Årets Sill 2014 korad på Klädesholmen

"En vacker bordeauxfärgad sill som går bra med resten av smörgåsbordet, men som även kan avnjutas i ensamhet". Så löd motiveringen av Årets Sill 2014 med smak av Björnbär & Grönpeppar. Juryn bestod i år av den ständige ordföranden Peter Harrysson, den prisbelönte krögaren Håkan Thörnström, gastronomen och tv-profilen Edward Blom, vinnaren av Sveriges mästerkock 2012 Sigrid Bárány, vinnaren av Grillmästarna 2013 Andreas Mattiasson samt Sjöräddningssällskapets Cia Sjöstedt.

Syftet med Årets Sill är att bevara och samtidigt utveckla svenska silltraditioner. En krona per såld burk skänks till Sjöräddningssällskapets arbete för en ökad säkerhet till sjöss. 2013 gav Årets Sill 75 000 kronor till Sjöräddningssällskapet.
Årets Sill tas fram i samarbete mellan sillproducenten Klädesholmen Seafood och skärgårdskrogen Salt & Sill på Klädesholmen vars köksmästare Jonas Espefors skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar som presenteras för en matkunnig jury.

Årets nominerade inläggningar gjorde det inte enkelt för juryn att enas om vilken smak som var den bästa.
-Det var ett svårt val i år, ingen sillinläggning var helt utesluten. Det krävdes flera omtagningar med smakprover för att alla skulle vara överens, berättar Harrysson.
Till slut var ändå juryn överens om att Björnbär & Grönpeppar skulle representera Årets Sill med bravur då de ansåg den ha en Bohuslänsk smak och kan tänkas falla en yngre generation i smaken.
- Den är inte fullt så söt som bäriga sillar kan vara, och grönpepparen är ett behövligt inslag, anser Bárány.

Gällande dryckesval till sillen har det ofta varit olika smak genom Årets Sills historia inom juryn.
- Årstabrännvin med sin pomeranssmak eller en belgisk körsbärsöl skulle fungera bra, tycker Blom.
Dock är Björnbär & Grönpeppar den första i raden av Årets Sillar där juryn är helt eniga om att vatten går alldeles utmärkt som dryck till.

Årets Sill börjar säljas i butik på Sverige Nationaldag den 6 juni och presenteras då för besökare på Klädesholmens evenemang Sillens Dag som också har till syfte att bevara svenska silltraditioner samt samla in pengar till Sjöräddningen.

Pressmeddelande från: Klädesholmen