Lördag 17 maj 2014


photo credit: Nancy Bundt - Visitnorway.com - Creative Commons License - Källa: mynewsdesk

Tiotusen barn firar norska nationaldagen i paradtåg

I Oslo den 17 maj får den norska kungafamiljen hälsa på en enorm parad med barn från mer än 100 olika skolor. Firandet av Norges nationaldag blir extra stort, eftersom det 2014 har gått 200 år sedan den norska grundlagen undertecknades.

Norges nationaldag, som firas den 17 maj, är en hyllning till den norska grundlagen. Det är idag den äldsta konstitutionen i Europa och den näst äldsta i världen.

År 2014 har det gått hela 200 år sedan den norska grundlagen undertecknades i Eidsvoll, den 17 maj 1814. Det blev slutet på det danska enväldet. Trots att landet ingick i en union med Sverige ända tills 1905, är den 17 maj ändå känt som landets officiella nationaldag.

Festligheterna äger rum över hela landet. I flera norska städer kommer människor att samlas på gatorna, dekorerade med flaggor och björk, för att delta i barnparader som kallas "barnetog". Tiotusen barn kommer att gå i paradtåg för att fira grundlagen.

Flera hundratusen firar

Hundratusen människor förväntas samlas i centrala Oslo för firandet. Huvudstaden har den längsta barn-processionen i Norge med 109 deltagande skolor som marscherar med banderoller och flaggor, vid sidan om spelande orkestrar.

Tiotusentals väntas stå i publiken längs med stadens huvudgata Karl Johan för att bevittna barnen, medan paraden rör sig upp till torget där kungafamiljen bor. Familjen kommer att hälsa på processionen från sin balkong – en gammal tradition som funnits i ett sekel.

Traditionell klädsel

Det som utmärker firandet är mängden barn och vuxna som är klädda från topp till tå i den traditionella klädseln ”bunad”, som varierar i färg och stil beroende på regionen som familjen härstammar ifrån.

Kvinnor brådskar förbi i långa ylleklänningar – den ena än mer färgglad än de andra - vita skjortor, förkläde, spets, broderier och smycken. Unga pojkar springer runt i knästrumpor och västar som matchar deras fäders.

Överallt kommer du att träffa på försäljare av glass och korv. Den allmänna regeln är att barn
får äta så manga glassar de vill den 17 maj. Detta faktum förklarar varför norrmän äter mellan fem till tio gånger så mycket glass på nationaldagen, i jämförelse med en vanlig vårdag.

Fakta

  • Barn spelar en viktig roll i firandet av den norska nationaldagen. Poeten Henrik Wergeland sägs ha gjort den 17 maj till en högtidlig dag för barnen i stället för en dag av patriotisk stolthet med militära parader. Hans tanke var att dagen skulle visa att barnen – landets framtid – är landets patriotiska stolthet.
  • Den första barnparaden ägde rum i Oslo år 1870.
  • Varje stad har sina egna traditioner för nationaldagsfirandet. I Bergen bjuds det exempelvis på ett rodd-race och fyrverkerier.
  • Förutom barnparaden har också de flesta städer en ”medborgarparad” på eftermiddagen, där till exempel brandmän, idrottslag och andra organisationer är i centrum.
  • En del städer har också festivaler som firar nationell och kulturell mångfald, med människor som bär sina nationella kläder och visar upp sina musik- och mattraditioner.
Pressmeddelande från: Visitnorway/Innovasjon Norge