Fredag 16 maj 2014

Kraftigt höjda kostnader hotar KronoCamping

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot i trafik- och näringsutskottet från Skaraborg, besökte under onsdagen Peder Andersson på KronoCamping i Lidköping. Med på besöket var också Annika Håkanson och Maria Lantz, moderata lokalpolitiker i Lidköping.

Familjeföretaget KronoCamping drivs av syskonparet Peder Andersson och Pernilla Söderström. Campingen är en av Sveriges elva 5-stjärniga campingar och ligger vid Vänern i Lidköping. Den är öppen året runt och har haft en stabil utveckling senaste åren.

Det finns 33 stugor och 464 campingplatser på området, varav 53 campingplatser är helt nybyggda. De har 180 000 besökare per år och 55 000 gästnätter. Campinggästerna kommer i huvudsak från närområdet men antalet gäster från hela Sverige, Norge, Tyskland och Danmark ökar. Campingen har tillsammans med landets bästa campingplatser börjat marknadsföra sig mot nya målgrupper i hela Europa med paketlösningar som inkluderar husbil, natur- och fritidsupplevelser.

"Många värnar om fritiden, men har väldigt ont om den", beskriver Peder Andersson träffande vardagen för tänkta målgrupper.

KronoCamping är en stor ungdomsarbetsgivare inte minst under säsong. De får in över 300 ansökningar och anställer cirka 50 personer varje sommar, varav majoriteten är ungdomar och flera med rötter i annat land. Det är det första viktiga jobbet för många och en erfarenhet som är klart bra att ha i sin CV framöver.

Skulle det bli en valseger för S och övriga oppositionspartier i höstens val kommer med all sannolikhet deras förslag om att höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar bli verklighet. Det skulle innebära stora förändringar för KronoCamping med höjda arbetsgivaravgifter, runt 600 000 kronor årligen.

"Att höja skatter på ungdomsjobb är helt fel då vi istället ska försöka underlätta för företagen att ge våra ungdomar jobb", säger Sten Bergheden (M).

"Dessutom innebar den sänkta restaurangmomsen ytterligare runt en helårsanställd i restaurangen. Eftersom även den kommer att höjas om de rödgröna partierna får bestämma, så finns naturligtvis en risk för att jobben påverkas negativt", säger Sten Bergheden.

Den goda utveckling som Peder och Pernilla har haft har bidragit till att de har kunnat investera ytterligare i sin camping och att de har fått den att växa. Tillväxt påverkar möjligheten att investera och satsa för framtiden. De senaste åren har minst en miljon kronor av företagets vinst investerats i verksamheten varje år. Den ekonomiska kraften minskar om det blir dyrare att anställa.

"Nästa sommar kan Peder och Pernilla komma att få räkna på helt andra kostnader vid rekryteringen av ungdomar inför säsongen. Det kommer förmodligen innebära framför allt minskat utrymme för satsningar och investeringar för företaget i framtiden", säger Sten Bergheden.

"Vi har besökt en mycket välskött campingplats som visar hur viktigt det är att vi har arbetsplatser som kan anställa våra ungdomar så att de får en första fot ut i arbetslivet", avslutar Sten Bergheden (M).

Pressmeddelande från: Moderaterna