Fredag 16 maj 2014

Storfångsten finns en flygresa bort

Har du redan fjällvandrat, paddlat och cyklat på sommarsemestern? Då är det dags att testa ett nytt äventyr som ger en stor naturupplevelse: fiske. Området Nordland i norra Norge har inte bara berömda fiskevatten, det har också en charmig ”rorbue-kultur”, vacker natur och fiske för både vana och nybörjare – och nytt för i år är att storfångsten bara finns ett direktflyg bort.

Norrmännen har fisket och havet i blodet. Det kan du också få. I Nordland finns det fisk till alla, nybörjare som erfarna fiskare. Var beredd på storfångst och på att slå personligt fiskerekord om du åker hit för att fiska i sommar.

I vackra Nordland, som ligger precis nedanför polcirkeln, fiskar du året runt och tack vare midnattssolen gör du det även dygnet runt under sommarhalvåret. Här upp i nord är haven friska och kalla, en bra miljö för beståndet och en av anledningarna till att många av de stora fiskerekorden sätts i dessa trakter.

Rorbuferie

Ska du fiska i Nordland, vare sig du är van eller nybörjare, i sällskap med vänner, din kärlek eller familj, så är det en rorbuferie som du ska satsa på. Nordland är känt för sina fina rorbuer, dvs gamla fiskestugor som har restaurerats och gjorts om till modernt boende för turister. Dessa sjöbodar var ursprungligen enkla övernattningsstugor för fiskarna. Idag finns de i alla kategorier, från låg till hög standard. De ligger i anslutning till vild, vacker natur och fina fiskevatten.

Helgelandskusten

Nordland är känt för sina vackra kuststräckor vid Helgelandskusten. Det är Norges största skärgård som bjuder på dramatisk natur, ett rikt djurliv och bördig mark tack vare golfströmmen. Här finns mer än 14 000 öar att upptäcka och gott om rorbuer i anslutning till vattnet. Du kan hyra både kajak och båt, eller följa med på en stor fiskebåt med kapten. Smala fjordar och höga fjäll gör det till en naturupplevelse utöver det vanliga. Vegaöarna, som finns med på UNESCOs världsarvslista, är vackra och vilda, med gott om fiskestugor att välja mellan.

Saltstraumen

Vill du uppleva ett annorlunda fiskeäventyr ska du besöka Saltstraumen, som är världens starkaste tidvattensström. Den finns utanför Nordnorges näst största stad Bodö som är den perfekta utgångspunkten för äventyr i Nordland. I Saltstraumen strömmar 400 miljoner kubikmeter vatten genom det 150 meter breda och tre kilometer långa sundet var sjätte timme, med en hastighet på upp till 20 knop (40 kilometer i timmen). De kraftiga virvlarna kan bli upp till 10 meter i diameter och fem meter djupa. Här hittar du gott om torsk, sej, havskatt och hälleflundra. Den största gråsejen som fiskats upp med spö fångades just här och den vägde 22,7 kilo. Vill du pröva fiskelyckan kan du hyra talja och fiska från stranden eller hyra båt. Det finns även organiserade turer som tar med dig på djuphavsfiske.

Lofoten

I Lofoten fascineras du lika mycket av den vackra naturen som av det strålande fisket. Det är ingen slump att VM i torskfiske går av stapeln på Lofoten varje år. Som fiskare ska du också hålla utkik efter sej, kolja, lubb, stenbit och hälleflundra. Områdets vackra gamla rorbuer, stockfisken som du serveras på restaurangen och de resliga fjällen som omger allt, påverkar dig.

Det bästa av allt inför fiske-sommaren 2014 är att allt detta ligger endast en flygresa bort. Med SAS nya direktflyg mellan Stockholm och Bodö finns Nordland och storfångsten på bara en och en halv timmes avstånd.

Pressmeddelande från: Visitnorway/Innovasjon Norge