Fredag 16 maj 2014

Slätta, Sveriges skafferi, på Taverna Brillo

Den 30 maj – 1 juni anordnar Taverna Brillo en marknad tillsammans med de bästa producenterna från Slätta. I gränstrakterna mot sydsvenska höglandet blomstrar mathantverket. Kvalitet, tradition och småskalighet står i fokus. Träffa bland andra en osthandlare, en fårfarmare, en biodlare, ett bryggeri och en potatisbonde.

Matsalen gästas av Bjertorp Slott som lagar nordisk mat på lokala svenska råvaror, med inspiration från det franska köket. Köksmästare Stephen Rowe köper produkter från 34 lokala producenter och byter meny fem gånger per år för att kunna ta tillvara på så många produkter som möjligt. Inför gästspelet på Taverna Brillo berättar Stephen:

- Helgens meny har jag baserat på de produkter jag får på slätten just nu. Jag vill lyfta fram de fina råvarorna och låta dem briljera i rätterna utan att krångla till det.

Marknad och gästspel i matsalen ingår i projektet 7 årstider - 9 regioner. Under helgen deltar följande producenter:

Adelsåsensproduktion AB är ett familjeföretag som producerar kalkoner på ett sätt som ger dig som konsument den allra bästa kvaliteten.

Adelsåsens vilt producerar vildsvinskorv, älginnanlår och hjortkorv samt andra produkter baserade på viltkött.

Aronssons Bigård producerar honung av hög kvalitet med len struktur och mild honungssmak.

Bitterna Åkatorp är en KRAV-certifierad fårgård i Vara. På gården erbjuds förutom mat och logi även möjlighet att delta i aktiviteter som korvtillverkning och matlagning, ta hand om fåren eller att spinna garn. I gårdsbutiken finns lammkött, hemmagjorda korvar, charkuterier, skinn och hemslöjd.

Bjertorp Slott är Sveriges yngsta jugendslott och slottet firar 100-års jubileum i år. Ett modernt slott för aktiva livsnjutare och affärsmöten. Slottet ritades av Ferdinand Boberg som även ritade NK-huset i Stockholm.

Erikssons potatis kommer med tre sorters potatis.

Kent Eriksson är keramiker med ett förflutet inom Rörstrand som bland annat startade Designhuset på 70-talet tillsammans med Carl-Harry Stålhane. I Designhusets lokaler startade de senare Formakademin i Lidköping som erbjuder yrkesutbildningar för keramiker, designmodellörer och mönsterdesigners.

Olivia Eko tillverkar kallpressad rapsolja, honung, ägg, saft, sylt och äppelmust. Deras filosofi är att odla och förädla goda produkter på ett naturligt och miljövänligt sätt, småskaligt och nära konsumenten. Allt som tillverkas på gården är KRAV-märkt.

Hjärtat i Qvänum mat och malt är bryggeriet och destilleriet. Microproduktion med ambition och passion att skapa hantverksmässigt producerade måltidsdrycker.

Resville Mathantverk är ett småskaligt förädlingsföretag som hantverksmässigt tar fram sylt, marmelad, gelé, dryck, senap och såser. Förutom förädling odlar de bär, frukt och grönsaker samt bedriver en mindre biodling. Vid SM i Mathantverk 2012 tilldelades de Guld för sin Krusvinbärssaft. Vid samma tävling 2011 tilldelades de Brons för Klarbärsylt med hasselnötter.

Sivans Osthandel är familjeföretaget som har arbetat med ost i fem generationer. I ett garage på västgötska Varaslätten finns ett himmelrike för ostälskare. Här lagras ostar som har blivit uppskattade av såväl krögare som privatpersoner och specialiteten är långlagrade svenska hårdostar. Gastronomiska Akademins Diplom 2011 tilldelades Sivan Johansson för att noggrant och länge lagrat och lyft fram svenska ostar. "Ä dä ente gött kan dä lika gärna kvetta" menar Sivan.

Staffan Klingspor finns på plats och spelar dragspel i marknaden under helgen.

Pressmeddelande från: Taverna Brillo