Fredag 16 maj 2014


Evald Lugn är ansvarig för verksamheten hos Milktrans i Götenetext: Evald Lugn är ansvarig för verksamheten hos Milktrans i Götene

Kommunledningen besökte AA Miktrans

När kommunledningen besökte Alfr. Andersson Milktrans i Götene var det platschef Evald Lugn som tog emot och berättade om företaget.

Alfr. Andersson Milktrans är ett relativt anonymt transportföretag i Götene. Företaget ingår i AA koncernen och ägs av familjen Edermark från Vara. Redan 1993 tog Alfred Andersson över tankbilar och verkstad från Arla i Götene. Totalt har AA koncernen ca 270 anställda. Flest anställda finns i ett dotterbolag i Stockholm. I Götene finns idag 13 tankbilar och totalt 45-50 anställda.

Milktrans har fortfarande Arla som största kund. Bland övriga kunder finns bland andra Reppe och Carlsberg. Tankbilarna rullar cirka 22 timmar per dygn. Man hämtar mjölk från gårdarna varannan dag och tanken får innehålla högst fem mjölkningar. Det är stor skillnad mellan de största och minsta mjölkgårdarna i området. Den största mjölkleverantören Vadsbo Mjölk har plats för 1 250 kor och den minsta leverantören har ca 10 st kor.

Evald Lugn berättar att Milktrans har en bra utveckling. Hög servicenivå, snabbhet och flexibilitet är viktiga faktorer för företagets framgång. Det är ofta korta ledtider men Milktrans har hittills aldrig behövt säga nej till ett uppdrag. Evald ser positivt på framtiden. Ett nytt transportuppdrag med leveranser mot Tyskland startade samma dag som kommunledningen var på besök.

Milktrans är bland de första tankbilsåkerierna att ansöka om höjning av högsta tillåtna bruttovikt från 60 till 74 ton. Tankbilarna förses då med nio axlar i stället för sju för att minska axeltrycket. Man funderar också på att eventuellt bygga egna nya lokaler. Idag hyr Milktrans gamla omoderna lokaler inom Arlas område.