Torsdag 15 maj 2014


På fotot syns huvudrollsinnehavarna samt filmskapare, från vänster: Georg Johansson, Anette Lykke Lundberg, Bo-Gunnar Blom, Boris Åström samt Agnes Åström

Filmpremiär av ”Mellan bleke & storm”- en film om tre generationer yrkesfiskare på Vänern

Igår hölls premiären för filmen ”Mellan bleke & storm”- en film om tre generationer yrkesfiskare på Vänern. Det var filmskaparen Anette Lykke Lundberg och Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle som arrangerade premiären på Sagabion i Mariestad.

Filmen följer tre yrkesfiskare i Vänern med fokus på vårt Biosfärområde, det vill säga Vänerskärgården i Lidköping, Götene och Mariestad.

Yrkesfiskarna Bo-Gunnar Blom, hans yngre kollega Boris Åström och 80-årige Georg Johansson har alla uthålligt fiske och biologisk mångfald som mål och medvetet val. Precis som Georg med sitt traditionella fiske lever Blom och Boris med sitt moderna fiske i samklang med den natur de är beroende av. Fisket är dokumenterat i alla väder och alla årstider där kontrasten mellan naturens hårda villkor och dess bländande skönhet blir en del av berättelsen. Med i filmen är också Boris dotter Agnes, som även hon vill bli fiskare när hon blir stor, och prinsessa!

Gårdagens filmpremiär blev en succé!Filmskapare, fotografer och huvudrollisinnehavarna var på plats och biografen var överfull. Efter filmvisningen blev det filmmingel på Hotell Aqva där vi fick abborre fiskad av filmens huvudrollsinnehavare!

Nu hoppas vi att fler ska få möjlighet att se filmen Mellan bleke & storm. Några tillfällen är redan inbokade:

  • Sjötorpsdagarna i Sjötorp den 1 juni i bygdegården
  • Götene den 2 juni på Göta Lejon
  • Norrkvarn under Mat och möten den 10 aug
Ambitionen är att få till fler visningar under året, bland annat i Lidköping.Pressmeddelande från: Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle