Måndag 12 maj 2014

Stenkonst på Läckö slott i sommar - Sten Limmergård, stenkonstnär från Kinnekulle

I Jaktsalen på Läckö slott visas för första gången hela bredden av stenkonstnären Sten Limmergårds arbeten i kalksten och marmor. "Detta efter många års experimenterande och utvecklingsarbete för att lära känna stenens gränser. Sten är en av få stenkonstnärer med inriktning på inomhuskonst i sten", säger Marie Torvad, projektansvarig för utställningen.

Här visas skålar, fat och konstföremål ibland annat vår unika kinnekullesten. Verken som visas har utförts i långsamma och omständiga processer. "Sten Limmergård har utvecklat en helt egen teknik för att nå de specifika uttryck han sökt. Man kan säga att hans palett består av stensorter i olika färger och strukturer, olika lager av stenen samt hur ämnena tas ut - slipas och poleras", berättar Marie Torvad.

För att skapa dramatik i konsten använder Sten svart kalksten från Jämtland. Till den skira konsten där formerna skall framhävas används vit, ljusblå svensk eller portugisisk marmor. För att skapa eld och glöd i konstföremålen och för att uttrycka kärleken används en djupröd fransk marmor.

"Sten Limmergård ger stenen nya uttrycksformer", säger Marie Torvad.

En spännande utställning i en fantastisk miljö!

Utställningen på Läckö slott pågår 14/6 - 24/8. Öppet dagligen 10-18. Visningar varje hel timma 11-17.