Lördag 10 maj 2014


Jonas von Essen (Skövde), regerande mästare, Florian Minges och Yanjindulam Altansuh efter Sydtyska mästerskapen - Bildkälla: Svenska Minnesförbundet

Göteborg Memory Open 2014

Som en del av Vetenskapsfestivalen skall Göteborgs Bästa Minne 2014 koras. För den som aspirerar på titeln blir det ingen lätt uppgift då regerande mästaren inte bara minns mest i Göteborg utan i hela världen, nämligen Jonas von Essen, världens bästa minne. Tävlingen kan bjuda på flera världsrekord och då inte enbart av Jonas utan även landslagets nya stjärna Yanjindulam Altansuh.

Göteborg Memory Open är en öppen tävling och större delen av den svenska minneseliten kommer till Göteborg för att tävla. Men det är bara de som är folkbokförda i Göteborg med omnejd som tävlar om titeln ”Göteborgs Bästa Minne”. En titel som innehas av Jonas von Essen som också vann VM i Minne 2013. Jonas planerar naturligtvis vara den som minns mest i Göteborg när de tio grenarna avgörs. Vem som faktiskt minns mest vet vi på söndag kl 17.00.

Världsrekordkänning

Under helgens tävling kan det bli flera världsrekord. Att Jonas von Essen kan slå världsrekord vet vi då han är den ende svensk som innehaft ett världsrekord i minne. Till helgen kan han få sällskap av landslagets nya stjärnskott, Yanjindulam Altansuh. I sin första tävling i Sydtyska Mästerskapen vann hon grenen där man ska minnas så många namn som möjligt på fem minuter och kom t o m före Jonas von Essen och världsrekordhållaren i grenen, tyske Simon Reinhard.

– Det är riktigt roligt att tävlingen avgörs som en del av Vetenskapsfestivalen. Jag är väldigt spänd och hoppfull då vi kanske kan få något ”svenskt världsrekord”, det skulle vara riktigt kul, säger Idriz Zogaj, arrangör och ordförande Svenska Minnesförbundet.

En jämställd kamp

Antalet tävlande tjejer har ökat markant det senaste året. Sverige kunde stoltsera med världens mest jämställda landslag 2013 då det blev silver. I helgens tävling är det lika många tjejer som killar som deltar, något man på Förbundet är mycket stolta över. Sporten är ju en unisexsport.

Öppen tävling

Tävlingen är en öppen tävling, vilket är en etablerad kutym inom sporten. Det innebär att även deltagare utanför Göteborg och Sverige kan delta men gör det då utom tävlan. Förutom svenska deltagare gästas tävlingen av deltagare från Danmark.

Pressmeddelande från: Svenska Minnesförbundet