Tisdag 6 maj 2014

Rekordmånga husbilar registrerade i Sverige

De senaste tio åren har antalet husbilar i Sverige mer än fördubblats och det råder ingen tvekan om att svenskarna har hittat en ny favorit på semestervägarna. Det första kvartalet i år visar också på en uppgång i nyregistreringar av husbilar och husvagnar, med 11 respektive 9 procent.

– Det är många som byter ut segelbåten eller sommarstället mot en husbil. Med den kan man enkelt dra ut på små eller stora äventyr, leva bekvämt och ha hela sitt hem med sig, säger Tomas Haglund, ordförande i HRF, Husvagnsbranschens riksförbund.

Sverige är redan husvagnstätast i Europa med 294 husvagnar per 10 000 invånare. För husbilar kommer vi på en andraplats med 69 husbilar per 10 000 invånare. Drygt 1 miljon svenskar åker på semester i husvagn eller husbil varje år.

När försäljningen av husvagnar och husbilar nu tar fart efter ett mellanår med avvaktande konsumenter följer det helt i linje med tendenser i Europa och USA. Även där har marknaden fått fart i början av 2014 och nu finns hopp hos branschen om en ljusnande framtid.

Bekväma fordon med modern teknik

Moderna husvagnar och husbilar är både bekväma och utrustade med all tänkbar teknik. Många av de fordon som rullar ut på vägarna i dag har WiFi, centraldammsugare och golvvärme. De mobila hemmen liknar allt mer de permanenta.

– Med en högre standard i svenska hem ställs det också allt högre krav på husvagnar och husbilar. Det går att bygga in de flesta tekniska finesser som man har i villan eller lägenheten, säger Tomas Haglund.

Kompakta husbilar nya trenden

Utvecklingen mot mer bekväma fordon har också gjort att de blivit allt större. De senaste 20 åren har husvagnarna blivit i snitt en meter längre. Samtidigt finns en trend mot mer kompakta fordon som kan användas både som andrabil och som semesterboende. Många väljer i dag att köpa en inredd skåpbil som finns i olika utföranden.

– De här nya hybriderna är riktigt smarta. De har all tänkbar bekvämlighet inomhus men är ändå smidiga att köra, tar sig fram överallt och dessutom drar de mindre bränsle. Det är inne med compact living även inom husvagnbranschen, säger Tomas Haglund.

Pressmeddelande från: Husvagnsbranschens riksförbund