Tisdag 6 maj 2014

I Skövde finns Sveriges bästa skolkockar - tog hem segern i Skolmatsgastro 2014

Under tisdagen ledde Tina Nordström en rafflande final i Skolmatsgastro – SM i Skolmat. Juryn fick en minst sagt tuff uppgift när landets fem bästa skolkockslag gjorde upp om segern på matmässan GastroNord i Stockholm. Vinnande ur striden gick till slut Helenas Skogsträdgård från Skövde, som fick ta emot priset ur H.K.H. Prins Carl-Philips hand.

Tårarna var inte långt borta när lagledare Micaela Johansson Fehrm gick upp på scenen för att ta emot publikens applåder tillsammans med lagkamraterna Emmelie Svensson och Elin Strömberg. Glädjetjuten från laget och dess hejarklack kunde nog, trots sorlet, höras till andra sidan mässlokalen.

- Det ät helt fantastiskt. I vårt kök hemma i Skövde lagar vi 530 portioner mat från grunden och nu har vi visat hela Sverige vad vi kan åstadkomma. Alla våra elever kommer nog att bli jättestolta, säger Micaela Johansson Ferhrm.

I finalen av Skolmatsgastro skulle de fem skolkocklagen tillaga en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa, inklusive tillbehör. Allt som allt bars 525 tallrikar ut till juryn under den 1,5 timme långa finalen. Det serverades bland annat kikärtsburgare, laxsoppa och potatisfrittata. Men den vinnande kombinationen blev Palsternackssoppa med ostpanerad broccoli och vinterbröd; Basilikafisk med bacon och grönsakscanneloni och foccacia med sotad purjolök samt Kikärtsburgare med matkornsbröd, rödbetsaioli och ljummen potatissallad.

Motiveringen löd:

Det vinnande laget presenterade en ren meny, perfekt som skolmat med fantastiskt goda smaker i fin harmoni. De vackra presentationerna och kombinationen av rätterna imponerade stort på jurygrupperna. Maten var dessutom mycket god och i köket rodde lugn och ordning, precis som det ska vara! Sveriges bästa skolkockar är: Lag Helenas Skogsträdgård i Skövde!

Arrangörerna bakom tävlingen, Felix (Orkla Foods Sverige) och Kungsörnen (Lantmännen Cerealia), var minst lika glada som segrarna.

- Vi är precis som Helenas Skogsträdgård i Skövde, i en liten lyckobubbla nu. Det är så fantastiskt roligt att få lyfta fram landets skolkockar och visa på den enorma kunskap och matglädje som finns ute på våra skolor. Det kan inte nog betonas hur viktig skolmaten är. Våra barn ägnar stora delar av sin uppväxt i skolan, och för att kunna koncentrera sig och prestera, och framför allt, hålla sig frisk, är mat och rörelse A och O. Det är det som gör vårt uppdrag så viktigt, säger Kurt Weid på Lantmännen Cerealia.

- Vi ska ju hjälpa framtidens samhällsmedborgare att förbereda sig för både en hälsosam fritid och ett bra arbetsliv, vare sig de vill bli poliser, banktjänstemän, läkare, frisörer eller varför inte skolkockar, tillägger arrangörskollegan Brian Mårtensen på Orkla Foods Sverige.

Utöver äran, vinner Helenas Skolträdgård i Skövde en gastronomisk inspirationsresa till det fantastiska storköket Inselspital i Bern, Schweiz.

Om SkolmatsGastro

Sveriges två största skolmatstävlingar, SkolmatsGastro och Årets Felix går ihop och blir SkolmatsGastro – SM i skolmat. Bakom tävlingen står Kungsörnen och Felix och syftet är att inspirera till ännu bättre skolmat och höja statusen för landets skolkockar. Första pris är en oförglömlig gastronomisk inspirationsresa till Inselspital i Bern, Schweiz.

De fem finalistlagen VAR (utan inbördes ordning):
  • Helenas Skogsträdgård, Skövde Lagledare: Micaela Johansson Fehrm
  • Åbyskolan, Klippan Lagledare: Sabina Tucic
  • Europaskolorna, Strängnäs Lagledare: Mattias Holmberg
  • Fridaskolan, Trollhättan Lagledare: Lena Flemström Johansson
  • Virginska Skolrestaurangen, Örebro Lagledare: Fredrik Lundquist

Tävlingsregler

I finalen ska de fem kocklagen tillaga en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa, inklusive tillbehör. Lagen bedöms efter tre kriterier: 1) Passar rätten bra till målgruppen, 2) Kreativitet och presentation, 3) Smak. Totalt ges 30 poäng per rätt. Rätterna ska självklart också uppfylla skollagens krav om näringsriktig skolmat, samt serveras i rätt tid.

Juryn

Finaljuryn består av en expertjury med 5 personer samt en gästjury med 30 personer, där bl.a. kostchefer, rektorer, politiker, kända kostprofiler och - icke att förglömma – skolbarn får säga sitt.


Pressmeddelande från: Orkla Foods Sverige