Söndag 4 maj 2014

Soligt vårväder under Vårrundans andra dag

På söndagen under Vårrundans andra dag visade Kinnekulle upp sig från sin allra bästa sida, med soligt och vackert vårväder kunde alla besökare njuta av naturen och alla spännande ställen som fanns att besöka.En bra plats att börja sin Vårrunda på var Österplana kyrka, där fanns en samlingsutställning där alla deltagande aktörer visade upp vad man hade att bjuda på. En perfekt start för att se utbudet och anteckna vilka platser man kunde tänka sig att besöka.Nere i Blombergs hamn låg vikingaskeppet Sigrid Storråda och väntade på att få lägga ut. En hel del besökare hade rest hit för att få åka med på en timslång tur ut på Vänerns vågor med det stolta skeppet. I hamnen var det visserligen lä och rätt varmt men när man väl kom ut på öppet vatten så kändes säkert den bitande kalla vinden, men de nutida vikingarna verkade bra förberedda med rejäla vinterkläder.

Utöver tornvandring i Husaby kyrka kunde man även besöka Biskopsborgen där det var konstutställning nere i källarvalven, och för den som ville veta mer om borgens historia så anordnades det rundvandring med guide. På eftermiddagen blev det även underhållning då stridsunderhållningssällskapet Condotteri som bjöd på föreställningen "Två friare".

Det verkade vara fler besökare på Vårrundan under söndagen, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på det fina vädret. Det blev ett hårt tryck på alla restauranger och fikaställen runt Kullen och stundtals var det svårt att hitta en parkeringsplats. Även om det var mycket trafik på Kinnekulles små och slingrande vägar verkar allt ha fungerat utan större incidenter.I stora Växthuset på Hellekis Säteri var det konstutställning med både fotografier, målningar och textil, samt en utställning av unga lokala konstnärer. På eftermiddagen bjöd riddarföreningen Infensus på ett rafflande och spännande tornerspel där fullt utrustade riddare visade upp sina färdigheter med vapen och häst.

I år var det tolfte året i rad som Vårrundan Kinnekulle anordnades och hela arrangemanget verkar växa år från år, både när det gäller utbredning, deltagande aktörer och framförallt antalet besökare. Traditionen att göra en "Vårrunda" på Kinnekulle verkar ha blivit väl etablerad och kommit för att stanna.

Bilder och följande text är från Elenor Bengtsson / Skaraborgsbild:Hällekis stationshus hade samlat en rad utställare, och drog många besökare. Här fanns förutom butiken Naturligtvis även honung, stenprodukter och glass.Ett stenkast därifrån, på Sjösätersvägen, har konstnären Jane Hellström sitt galleri. Keramik, oljemålningar, akvareller och foton. Hästarna hon målat (och skulpterat) väckte minnen av somrar och småskaligt jordbruk, och utanför fönstret pågick ett större trädgårdsprojekt - kanske kommer Galleri Kempe utökas med besöksvärd trädgård till nästa runda?Även Kvarnen i Gössäter hade samlat ett flertal aktörer. I bokkaféet hade ADJ Design smycken intill det lilla rummet med pelargonutställning, och på övervåningen fanns kläder och smycken av återbrukat material. Många besökare valde att dröja sig kvar i de vackra omgivningarna, sola vid söderväggen och njuta av vattenporlet från Sjöråsån, eller gå den korta men fina upplevelsestigen - tänk att så mycket fint kan finnas utmed en liten stig på bara några hundra meter? Utanför kvarnen fanns också honung och hönor och matservering.

Utmed den lilla grusvägen mellan Fullösa kyrka och Skagen satt flaggorna tätt. Nya för i år var Ödegården Fullösa som bjöd på finurlig och charmig konst som lockade till leenden - Ann-Sofie Liljeblads keramik och systrarna Lejenblads fantasifulla tavlor och illustrationer.

Dagens citat