Lördag 3 maj 2014

Vårrundans första dag på Kinnekulle

I dag startade Vårrundan på Kinnekulle, även om solen sken av och till så var det absolut ingen större värme, något som dock inte avskräckte besökarna. Det var en ständig ström av bilar och folk runt Kullen hela dagen, i bl.a. Falkängen var det stundtals mer folk än man sett på mycket länge.

Bilder och följande text är från Elenor Bengtsson / Skaraborgsbild:I trädgården hos Eva och Roy i Hällekis bjöd Kullens Kapell på trevlig lunchkonsert. Även katten var med och underhöll gästerna och hela härligheten omramades av blomstrande träd och rabatter.Klockan två var det tornvandring i Husaby kyrka och många nyfikna hade samlats för att få tillfälle att gå upp i det tusen år gamla tornet, som från början var helt fristående, utan kyrkklockor. Kyrkan och klockspelet har tillkommit senare.Det var trångt och spännande att gå upp i tornet och besöka orgeln, ett förvaringsrum med intressanta saker, allt från runstenar till oblatjärn. Ytterligare en våning upp fanns ett öppet och ljust rum med fönster i alla vädersträck - oväntat högt upp och med trevlig utsikt! Och sedan återstod klockrummet högst upp, där man kunde beskåda klockan underifrån.Trappan i det utanpåliggande trapptornet var smal och brant, och stegen ojämna. Upp var helt klart lättare än ned konstaterade de flesta som var med. Ett stadigt tag i järnstången utmed ytterväggen och ett hojtande ut i trapptornet var lämpligt innan man lämnade sin våning och gav sig in i trapptornet, eftersom det inte fanns utrymme att mötas annat än i öppningarna in till rummen.

Scootermuseet har utökat sin utställning i år, och trots mängder av besökare var det inte trångt. Trivsamt och gemytligt var det dock hela tiden, och många charmiga nostalgiska detaljer att känna igen. På bottenvåningen finns numera både loppis och ett mysigt litet cafe med ett enormt fönster ut mot ängarna. Ute på gården stod två Heinkel Trojan, varav en med en liten husvagn på släp, och dessa bidrog nog till det stora intresset för museet - ingen kunde åka förbi utan att upptäcka att det fanns där!

Även Medelplana kyrka med sitt vackra läge höll öppet och erbjöd både kyrkkaffe och en stunds ro under denna vårrunda som under första dagen verkar ha lockat många besökare - det var gott om bilar vid de flesta flaggvimplar som syntes runt berget.