Måndag 28 april 2014

Tre skaraborgare målar för seger i Måleri-SM

I maj gör inte mindre än tre unga målare från Skaraborg upp med sex andra unga finalister om segern i Måleri-SM. I prispotten ligger en plats i målerilandslaget och chansen att få åka till Brasilien och representera Sverige i Måleri-VM.

- Att vi är tre skaraborgare i final är sporrande, men i finalen kommer jag att göra allt för att få försvara de svenska färgerna i VM i Brasilien, säger Sofia Gumaelius, 21 år från Skövde. I finalen i Måleri-SM tävlar hon tillsammans med Skarabon Philip Fredriksson, 18 år och Jenny Albertsson, 18 år från Töreboda som båda utbildar sig till målare på Kavelbrogymnasiet i Skövde. När Sofia inte tävlar arbetar hon som lärling på Magnussons Måleri i Hjo.

I en färgsprakande kamp bland penslar och färgburkar utför de tävlande i Måleri-SM flera olika moment, bland annat dekorationsmålning, färgnyansering och tapetsering. Insatserna bedöms bland annat på teknik, utförande, helhetsintryck och precision. Alla delmoment synas och poängsätts. För att kamma hem vinsten i SM-finalen med exotiskt tema krävs skicklighet, bra planering och en stor dos av kreativitet.

- De tävlande är tekniskt kunniga och har en stor materialkännedom – samtidigt som de är otroligt kreativa och kan förändra ett helt rum med hjälp av en idé, några liter färg och sina yrkeskunskaper, säger Jonas Fornelius, projektledare för Måleri-SM på Måleribranschens Yrkesnämnd, tävlingens arrangör.

Finalen i Måleri-SM 2014 går av stapeln den 14-16 maj i Umeå i samband med Yrkes-SM. Tävlingens tema är ”exotiskt”. Finalisterna har tagit sig till den stora finalen i Måleri-SM från vårens tre tuffa kvaltävlingar i Kristianstad, Umeå och Stockholm. Av 31 duktiga tävlande från hela landet återstår nu endast nio, där tre av finalisterna kommer från Skaraborg.

De nio tävlande i finalen av Måleri-SM den 14-16 maj är :

 1. Anna Selander, 21 år från Göteborg. Lärling på Celander AB i Mölndal.
 2. Carolina Forssander, 20 år från Vagnhärad. Lärling på Henrik Lindh Måleri AB i Trosa
 3. Dennis Olsson, 20 år från Järfälla. Lärling på Larsson Örnmark Målerifirma AB i Stockholm.
 4. Emil Eriksson, 18 år från Rättvik. Går på S:t Mikaelsskolan i Mora.
 5. Erika Karlberg, 18 år från Mellerud. Går på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.
 6. Jenny Albertsson, 18 år från Töreboda. Går på Kavelbrogymnasiet i Skövde.
 7. Linnea Wallén, 19 år från Huddunge. Går på Praktiska Gymnasiet i Uppsala.
 8. Philip Fredriksson, 18 år från Skara. Går på Kavelbrogymnasiet i Skövde.
 9. Sofia Gumaelius, 21 år från Skövde. Lärling på Magnussons Måleri i Hjo.

Temat för Måleri-SM 2014 är ”exotiskt”, ett tema som de tävlande får tolka fritt i sin design. SM-finalen pågår i tre dagar och de tävlande poängsätts i följande moment:

 • Fri dekorationsmålning
 • Tapetsering
 • Målning av snickerier och dörr
 • Färgnyansering
 • Bildöverföring och schablonering
 • Design
 • Helhet och yrkesprofessionalism
 • Hastighetstävlingar
­ Måleri-SM arrangeras av Måleribranschens Yrkesnämnd och sponsras av ANZA och Alcro. Tävlingen är öppen för alla som går Bygg- och Anläggningsprogrammet med inriktning måleri eller arbetar som lärling på ett måleriföretag och är under 22 år.

Pressmeddelande från: Måleri SM