Torsdag 24 april 2014

Sifo: Halva Sveriges befolkning deltog i Earth Hour 2014

Världens största miljömanifestation – WWFs Earth Hour – slog i år nytt globalt rekord med deltagare från 7000 städer och 162 länder. I Sverige släckte 45 procent av invånarna och ytterligare 10 procent engagerade sig i en Earth hour-aktivitet på stan eller hos vänner. Det visar en färsk Sifo-undersökning.

– Det är hoppfullt att stora delar av världen involveras i Earth Hour och bidrar till att lyfta klimatfrågan. I år har WWF i Sverige satsat mer än någonsin på politisk påverkan. Genom att fokusera på klimatvärstingarna bilen, biffen, bostaden och börsen vill vi få beslutsfattarna att agera mer kraftfullt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Årets Earth Hour-kampanj engagerade fler än någonsin. 83 procent av Sveriges kommuner (241 av 290 stycken) och 85 000 elever i landets förskolor och skolor deltog. Under hela Earth Hour-veckan i slutet av mars rådde stor aktivitet i klimatfrågan över hela Sverige.

En annan viktig effekt är att många aktivt engagerats att börja med mer klimatsmarta vanor. Enligt Sifo-undersökningen uppger mer än 50 procent att de i samband med Earth börjat leva mer klimatsmart i sin vardag. (20 procent svarade ja absolut och 32 procent ja kanske).

Kritik har från vissa håll riktats mot att släckningen inte sparar energi. WWF betonar att det är viktigt att jobba för ett energieffektivt samhälle, men Earth Hour är inte en energisparkampanj.

– Syftet är att skicka en tydlig signal till politiker och andra beslutsfattare att vi vill se handlingskraft i klimatfrågan. Ett bra bevis på det är att halva Sveriges befolkning deltar i Earth Hour, säger Mariann Eriksson, marknadschef på WWF och initiativtagare till Earth Hour i Sverige.

Nästa Earth Hour äger rum lördag 28 mars 2015. Nedsläckningen under Earth Hour 2014 ägde rum lördagen 29 mars kl 20:30-21:30 (lokal tid runt om i världen).

Pressmeddelande från: WWF