Onsdag 16 april 2014

Abalone Dots ger countrykonsert under Vårrundan Kinnekulle

Det är gott om countryinfluenser våren 2014. Inte minst den uppskattade TV-serien "Jills veranda" har gett oss ett sug efter dessa jordnära tongångar som doftar av mylla och äkta känslor. Nu kommer Abalone Dots till Hangelösa kyrka under Vårrundan på Kinnekulle.

Abalone Dots med bandmedlemmarna Rebecka Hjukström, Louise Holmer och Sophia Hogman spelar "americana" - en skön blandning av folkmusik och traditionell musik från USA, och kan sägas inkludera stilar som country/blues, bluegrass, alternativ country, rockabilly, rotrock och heartland. Namnet då? -Abalone Dots (pärlemor-prickar), är lägesmarkeringarna på en gitarr och var ett namnförslag från Rebeckas far, som är konstnär och gitarrbyggare.

Musikalisk bredd

Bandet har tillbringat mycket tid i Nashville, countryns förlovade stad, vilket gett dem en extra äkthetskänsla i sitt musikskapande. Det är just den känslan de vill förmedla under sin konsert i Hangelösa kyrka vilket bäddar för ett härligt möte mellan publik och artister. "Pärlmemorsprickarna" utlovar en tajt stämsång, och låtar på både svenska och engelska. De kommer att bjuda på sin musikaliska bredd, eller vad sägs om kontrabas, banjo, mandolin, dobro och nyckelharpa vilket också ger gruppen dess speciella sound.

Samarbeten i Nashville

Efter skivdebuten 2007 med From A Safe Distance och uppföljaren Traveler året därpå, samt fyra USA-turnéer och en Grammis för årets folkmusik/visa 2009, gav gruppen våren 2012 ut sitt tredje album. Där medverkar några av de största namnen i Nashville: Sam Bush, Buddy Miller och, inte minst, producenten Steve Fishell (Dixie Chicks, Emmyulou Harris, Willie Nelson). Fishell stod i publiken när Abalone Dots uppträdde i Nashville under en turné, och han blev så begeistrad att han insisterade på att få producera deras nästa album. Vilket han självklart fick. Nu håller bandet som bäst på att arbeta med sin fjärde platta.

Flitigt turnerande

2007 spelade Abalone Dots som förband på Lars Winnerbäcks 30 datum långa höstturné. Sommaren 2012 turnerade bandet tillsammans med bl a John Lindberg Trio i svenska folkparker. Under hösten 2012 har Abalone Dots älskats av publik och kritiker under en nästan 20 datum lång turné tillsammans med Kalle Moraeus, och hösten 2013 innebar en lika lång turné tillsammans med The Refreshments. En stark och diger lista talangfulla män att lägga till cv:t.

Nu vill Abalone Dots satsa på tjejerna. Inför sommaren 2014 har de därför samlat ihop ett gäng starka kvinnliga musiker som både kommer att backa upp och gästa trion. -Det ska bli jätte roligt att spela i sommar tillsammans med Maria Ohlson och Maja Johansson. Vi hoppas 'Abalone dots and the female fushion' är ett projekt som kommer fortsätta även efter sommaren i olika konstellationer.

Till Hangelösa kyrka kommer den här välljudande trion den 3 maj, och ingen tvivlar väl på att de står starka på egna ben.

-Vi ser fram emot spelningen i Götene, det är alltid fin akustik i kyrkor och det brukar kunna bli riktigt fin stämning, hälsar bandet.

Pressmeddelande från: Götene kommun