Tisdag 15 april 2014

Svenskarna har tur som kan äta löskokta ägg!

SVENSKARNA HAR TUR... Att fritt kunna välja hur äggen ska vara koktaär ganska unikt för Sverige. I de flesta andra EU-länder måste äggen hårdkokas för att minska risken för salmonella.

Så här till påsk äter vi gärna extra mycket ägg. Att kunna äta ägget löskokt är unikt för Sverige. Ägg från svenska gårdar är proppfulla med nyttigheter och fria från salmonella. I Västra Götaland finns 800 000 höns. Du kan med gott samvete äta minst ett ägg om dagen. Ägg innehåller de flesta näringsämnen du behöver för att må bra, och kan dessutom tillagas på många olika sätt.

Svenska folket gillar ägg till frukost. Enligt en konsumentundersökning från Svenska Ägg, äter vi totalt 222 stycken per person och år. Men hur vill vi ha dem?

  • 42 procent vill ha krämig gula och fast vita
  • 32 procent vill ha fast gula och vita
  • 25 procent vill ha lös gula och vita
Under kommande påskvecka äter vi 2 000 ton ägg – dubbelt så många som under en vanlig vecka. Den svenska äggkonsumtionen ligger stadigt på drygt 220 ägg per person och år. Men då är pannkakor och sockerkakor inräknade.

År 1988 fick vi en ny djurskyddslag i Sverige som innebar att den gamla sortens trånga hönsburar måste bort. Omställningen i Sverige är avslutad, vilket innebär att svenska hönor oavsett inhysningsform har tillgång till rede, sittpinnar och sandbad, vilket är unikt i Europa.

Inom EU finns också ett sådant beslut men här har producenterna haft tid på sig ända till 2013 att ställa om produktionen.

Äggproduktionen i Sverige uppgår till ca.100 000 ton per år, vilket är ca. 2% av EUs totala äggproduktion. Av Sveriges cirka 6 miljoner värphöns hålls cirka 40 procent i moderna inredda burar och cirka 60 procent i olika frigående system, varav cirka 12 procent hålls ekologiskt.

En höna värper ca 300 ägg om året. Hon blir ca 1,5 år gammal.

Var sjätte svensk höna bor i Västra Götaland

Pressmeddelande från: LRF i Västra Sverige