Tisdag 15 april 2014

Snart seglar Braheborg

Efter dopet av fartyget Braheborg i Gränna i januari får Färjerederiet ofta frågan varför hon ännu inte är satt i trafik på Visingsöleden. Svaret är att trafikstarten har påverkats av en försenad varvsleverans. Prognosen är att hon ska gå i trafik i maj.

– Vi förstår att många är förväntansfulla och väntar lite otåligt på att få segla med Braheborg. För Färjerederiets del handlar det om att vi måste sätta säkerheten i första hand, säger distriktschef Jonny Ödeen.

Det är redaren som har ansvaret att träna och utbilda personalen och se till att all dokumentation om säkerhetsutbildningen överlämnas till Transportstyrelsen. Därefter fattar Transportstyrelsen beslut om certifiering, det vill säga tillstånd att genomföra sjölinjetrafik med fartyget.

Braheborg skulle ursprungligen ha överlämnats till Färjerederiet i början av december 2013, men det skedde först den 14 februari. Färjerederiet räknar nu med trafikstart under maj månad, förutsatt att alla certifikat beviljats av Transportstyrelsen.

Braheborg har plats för 34 bilar och 397 passagerare, varav 264 sittande. Hon är nästan 60 meter lång och har en maxhastighet på 13 knop. Fartygets delar har byggts på varv i Finland och Lettland och fogats samman i Huskvarna. Nu förbereds hon för att förstärka trafiken på Visingsöleden.

Pressmeddelande från: Trafikverket