Måndag 14 april 2014

1500 ton sill på påskborden

En av sillens stora högtider står för dörren. Till påsk äter svenskarna inte mindre än 1500 ton av ”havets silver” och en ansenlig mängd nyttig Omega-3 slukas därmed av bara farten. Dessutom är just sillen en av de fiskarter som vi kan äta med gott samvete. 100% av sillsortimentet från Abba bär MSC-märket som garant för hållbara bestånd.

I bohuslänska Kungshamn har sillproduktionen gått för högtryck inför den stundande högtiden. Totalt görs här runt 18 miljoner glasburkar sill per år. Hälften av dessa produceras till de tre stora högtiderna; påsk, midsommar och jul. Den sena påsken i år borgar dessutom för att speciellt matjesätandet knappt hinner ta paus innan midsommar, för snart gör en annan säsongsfavorit entré på tallriken igen: färskpotatisen.

- Matjessill och färskpotatis är en självklar kombination och vid midsommar säljer vi ungefär 80% av vår årsvolym av Abba matjessill. Vid högtiderna är annars egen inläggningssill ett populärt alternativ. Konsumenterna vill kunna sätta sin egen prägel på sillen, och att ge bort en egeninlagd sill är ju en perfekt påskpresent, säger Cecilia Sajland, Marknadschef på Orkla Foods Sverige, och tipsar om Abba 5-minuterssill för hemmakocken.

Sillen har emellertid inte alltid varit festmat. Fram till 1900-talets andra hälft var den snarare att betrakta som fattigmanskost. Som sådan har den rönt hjältestatus. Dels för att sillen räddade många fattiga familjers kosthållning, dels för att sillnäringen bidrog till industrialiseringen och ett ökat välstånd bland svenskarna.

- Det känns häftigt att kunna säga att Abba har levererat sill till skandinaverna sedan 1838. Under första världskriget var det till exempel Abbas uppdrag att lagra sill för hela befolkningen. Varumärket Abba och vår hjälte sillen är därför föga förvånande ett arv som vi är mycket stolta över och rädda om, avslutar Cecilia Sajland.

Silltrender

De tre mest populära sillsorter från Abba är de klassiska smakerna inlagd sill, löksill och senapssill. De står för nästan 80 % av försäljningen. En trend på lite längre sikt är att de krämiga varianterna ökar, även om klara varianter fortfarande totalt sett är störst. Det finns också en del geografiska olikheter. Inlagd sill t ex den mest populära i Stockholm, medan man på Västkusten hellre väljer löksill.

Pressmeddelande från: Orkla Foods Sverige