Onsdag 9 april 2014

Äggkonsumtionen ökar för sjätte året i rad

Det är inte bara under påsk som svenskarna vill äta många ägg. Statistiken från Jordbruksverket visar att äggkonsumtionen ökat från 197 ägg per person 2008 till 222 under förra året.

- Äntligen börjar ägget få den plats det förtjänar på matborden och som mellanmål, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Myten om att man ska undvika ägg för att de innehåller kolesterol har varit seglivad. Forskningen visar sedan länge att ägget är en riktig vitaminkick och Livsmedelsverket ändrade sina rekommendationer när det gäller att servera små barn ägg 2011. Livsmedelsverket anser att ägg bidrar med viktiga näringsämnen och att det är bra om barnet får sådan mat tidigt. Många länder har en betydligt högre äggkonsumtion än Sverige. I länder som Japan och Kina ligger den på 350 ägg per person och år.

- Personligen tror jag att nya dieter och det stora intresset för att träna gör att äggkonsumtionen ökar, och därmed också kunskapen om att ägg är nyttig mat, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Under påsken frossar svenskarna i ägg, men på Svenska Ägg har man även noterat att ägget börjar bli ett vanligt mellanmål som passar bra att ha i väskan.

- Som äggproducent har jag förstås öga för när någon äter ägg på ovanliga ställen, och jag har flera gånger sett resenärer som väntar på sitt tåg hala upp ett kokt ägg ur handväskan, säger Charlotte Norrman-Oredsson.

Kanske är det kokta ägget på väg att ersätta banan som det extra mellanmålet. Än så länge visar statistiken att vi först och främst äter ägg till frukost, men använder det också till bak och matlagning.

Äggfakta

  • Under år 2013 åt vi i genomsnitt 222 ägg per person. Av dem är 175 som vi köper med skal och bär hem från affären.
  • Under påskveckan äter vi cirka 2000 ton ägg i Sverige. Det motsvarar nästan 32 miljoner ägg.
  • Ägg innehåller inga kolhydrater och har därför ett glykemiskt index nära noll.
Äggstatistik

År Antal ägg/person och år*
2008 197
2009 203
2010 207
2011 207
2012 214
2013 222

*inklusive äggprodukter i färdigmat, kakor, pasta med mera.

Pressmeddelande från: Svenska Ägg