Onsdag 2 april 2014

Behåll dubbdäcken vid vinterväglag

Den 15 april är sista dagen då det är tillåtet med dubbdäck, men är det fortfarande vinterväglag eller om det befaras bli halt, får man behålla dubbdäcken på. Bra att veta för den som ska ut och resa i påsk.

I år infaller skärtorsdagen den 17 april vilket är efter att dubbdäcksförbudet träder ikraft. Det innebär att de som ska ut och resa under påsk, kanske till fjällen, kan ha frågor om de måste byta till sommardäck innan de reser.

Så här säger regeln:

"Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag."

– Du som till exempel ska på skidresa till något ställe där det är vinterväglag, kan göra rätt i att behålla dubbdäcken på. Normalt brukar polisen vid en vägkontroll vara ganska tolerant kring den 15 april, speciellt när påsken infaller efter det datumet. Men efter påskledigheterna blir Polisen i regel tuffare i sina bedömningar, säger Bengt Svensson, kommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Eftersom Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder under året, är regeln om dubbdäcksförbud flexibel. Boende i norra Sverige är vana vid att behålla dubbdäcken på även efter den 15 april eftersom det vanligtvis brukar vara vinterväglag på en många håll även efter det datumet.

Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 16 april. Regeln gäller bara dubbade vinterdäck.

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Mer information om vinterdäcksregler

Pressmeddelande från: Transportstyrelsen