Onsdag 2 april 2014

Håll Sverige Rent inleder årets stora miljöaktion

I går inleddes Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning, som i fjol mobiliserade 715 000 personer. Årets mål är att minst en miljon personer ska delta i landets största praktiska aktion för miljön. Håll Sverige Rents Skräpplockardagar, som bland annat engagerar förskole- och skolelever, företag och organisationer, pågår till den 5 juni, Världsmiljödagen.

– Miljömedvetenhet börjar i det lilla. Att plocka skräp i sitt närområde är en konkret handling som både gör skillnad och skapar miljömedvetenhet. Glädjande nog blir antalet unga skräpplockarhjältar fler för varje år. Nu vill vi se fler vuxna engagera sig, säger Anna Linusson, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rents aktion för miljön bygger helt på ideella insatser. Skräpplockardagarna för förskolor och skolor är en viktig del. Här får eleverna möjlighet att göra en konkret insats genom att plocka skräp men också lära mer om nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätt genom det pedagogiska material som Håll Sverige Rent tagit fram.

Hittills är 230 av Sveriges 290 kommuner anslutna till Skräpplockardagarna. Kommunerna distribuerar sopsäckar och tar hand om det skräp som samlas in. Många kommuner anordnar även särskilda aktiviteter för att ytterligare uppmärksamma frågor om nedskräpning och miljö.

– Flera kommuner anmäler sig sent och vi räknar med att cirka 250 kommuner kommer att ansluta till årets aktion. Nöjda är vi först när alla 290 kommuner deltar i aktionen, säger Anna Linusson.

Aktionen vänder sig också till företag och organisationer. Förra året lät till exempel Systembolaget och McDonald’s flera hundra av sina anställda vara med och ge ett bidrag till ett renare Sverige, liksom bostadsbolag som Leksandsbostäder och Telge Bostäder och organisationer som Lidingöloppet och Svenska Turistföreningen.

Kusträddardagen den 10 maj, som är en del av Håll Sverige Rents stora aktion mot nedskräpning, sammanfaller med Clean Europe Day, ett nytt initiativ från EU:s miljökommissionär Janez Potoc(nik.

Håll Sverige Rent är utsedda av EU som Sveriges koordinator för Clean Europe Day.

– Få miljöer är så känsliga som de marina. Därför anordnar vi särskilda uppröjningar av våra kustlinjer för att fästa uppmärksamhet på denna nedskräpning. Förra året städade deltagarna 25 mil stränder. I år är målsättningen att städa minst 40 mil, säger Anna Linusson.

Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning avslutas den 5 juni på Världsmiljödagen.

I Götene kommun har 77 personer anmält att man vill delta i aktionen.


Pressmeddelande från: Håll Sverige Rent