Fredag 28 mars 2014

Internationella Teaterdagen gav eko i Holmestad - ny teatergrupp startad

I torsdags firades den Internationella Teaterdagen över hela världen. Passande nog inleddes då en teaterverksamhet i Holmestad, med teaterbitna från Götene och från länet i övrigt.

Leifs Teater heter den nybildade gruppen, som skall träffas varje måndag i Holmestad bygdegård. Man börjar med en kurs, "Vi gör teater", som anordnas av Vuxenskolan. Improvisationer, arbete med röst och kropp, teaterteknik, läsning av dikter och scener ingår bl a i kursen, samt små iscensättningar. Den skall sedan mynna ut i uppsättningar av olika slag, alltifrån små program och korta scener till pjäser och så småningom ett historiskt spel.

- Homestad bygdegård är idealisk för denna verksamhet, säger Leif Olsson, kursledare och regissör med mångårig erfarenhet, lokalen har stora ytor, och alla bekvämligheter som behövs. Här finns också en scen som vi hoppas kunna göra om till en teaterscen, så småningom. Och det är roligt att se vilket stort intresse det finns här i Götene, men även i länet i övrigt. Det finns ännu plats några fler deltagare.

Leif Olsson som arbetat med teater både i Sverige och utomlands, har tidigare satt upp ett antal historiska spel runt Kinnekulle. Men även revyer i Mariestad och Skövde, musikaler, och en opera. Dessutom pjäser av Shakespeare, Strindberg, Ionesco, Per Lagerkvist m fl. Han har också varit rektor för Skara Skolscen.

Hans senaste stora uppsättning var "Balladen om Jarl Birger" som spelades två somrar i följd i Österäng och vid Hönsäters slott.


Ur En Midsomarnattsdröm som Leif Olsson satte upp på Munkängarna