Fredag 21 mars 2014

Många deklarerade elektroniskt första dagen

Torsdagen den 20 mars öppnade Skatteverket den elektroniska deklarationen. Första dagen deklarerade nästan 117 000 personer, vilket är nytt rekord. Över 880 000 personer loggade in på e-tjänsten, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året då 590 000 personer loggade in första dagen.

– Allt fler har upptäckt möjligheten att deklarera elektroniskt och ta del av all information som man kan få redan vid öppningen. Jag tror att många är nyfikna på om de får pengar tillbaka och sedan passar på att deklarera när man ändå är inloggad, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Första dagen skickade 116 863 personer in sin elektroniska deklaration. Mer än 880 000 personer loggade in på e-tjänsten, vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året då 590 000 personer loggade in första dagen. Över 435 000 loggade in med mobilt e-leg på sin mobiltelefon eller surfplatta, jämfört med cirka 236 000 första dagen förra året.

Redan dagen före deklarationsöppningen, den 19 mars, var det stort intresse för deklarationen. Webbplatsen Skatteverket.se hade över en miljon besök den dagen och över tio miljoner sidvisningar. Över 3 500 personer lyckades deklarera under de tidpunkter när tjänsten var testöppen och fler än 270 000 personer loggade in i e-tjänsten.

Totalt ska drygt 7,6 miljoner personer deklarera i år. Med en e-legitimation går det alltså redan nu att logga in på Skatteverkets webbplats och app för att se uppgifterna och deklarera, även om man ännu inte fått hem blanketten.

– Den som bara ska godkänna sin deklaration kan också enkelt göra det med hjälp av en vanlig knapptelefon eller ett sms med säkerhetskoden på deklarationsblanketten, som är på väg ut, berättar Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Om man deklarerar via Skatteverkets app eller på webbplatsen kan man även göra ändringar.

Deklarationen kommer hem i brevlådan senast den 15 april. Senast den 5 maj ska den vara inlämnad till Skatteverket.

– Det bästa tipset till den som ska deklarera är att göra det elektroniskt. Det är säkrare, enklare och dessutom får man en kvittens på att man deklarerat vilket kan kännas tryggt. Då har man också möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Pressmeddelande från: Skatteverket