Fredag 21 mars 2014

Vänern får en egen dag

Nu satsar Länsstyrelsen stort på Vänern och anordnar en familjedag helt tillägnad Vänern. Den 7 juni i år går Vänerns dag av stapeln på Värmlandskajen under ledning av Johan Östling, Björn Starrin och Malte Hallquist.

Vänern är en insjö som många utnyttjar i någon form under hela året. Det kan vara för rekreation, turism eller som arbetsplats. Användningsområdena är många vilket visar på att samverkan mellan de olika aktörerna är viktig. Både för miljön, yrkesverksamheten och rekreationen.

Lördagen den 7 juni i år anordnar därför Länsstyrelsen Värmland ”Vänerns dag” på Värmlandskajen i Karlstad för att öka intresset och kunskapen om Vänern och alla dess användningsområden.

- Vänern är en stor tillgång. Det är därför så viktigt att lyfta fram Vänerns värden, säger landshövding Kenneth Johansson.

Dagen kommer att fyllas av aktiviteter både på land och i vatten och på plats kommer olika utställare, alla med någon koppling till Vänern, att visa upp sina verksamheter. Bland annat kommer besökarna att få testa att paddla kajak, åka turer med äldre ångbåtar, se på sjöräddningens uppvisning och smaka på närproducerad mat. Barnen kommer att få prova på att steka kolbullar på traditionellt vis, lära sig hur man knyter knopar och hur man metar.

Konferencierer för dagen är Johan Östling, Björn Starrin och Malte Hallquist som tillsammans med bland annat Kils Brass och magikern Hampus Hedström kommer bjuda på underhållning för både stora och små.

Dagen invigs av Kenneth Johansson och i programmet finns också Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, som kommer att hålla tal.

Läs mer om Vänerns dag på www.lansstyrelsen.se/varmland/vanernsdag

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Värmland