Onsdag 19 mars 2014

Arkitektstudent från Mullsjö har lösningen på bostadsbristen bland unga

Prefabricerade bostadsmoduler som dockas på fasaden till parkeringshus kan vara lösningen på bostadsbristen bland landets unga. Förslaget kommer från Joakim Sätterman från Mullsjö som vinner studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge med bidraget ”Parkera ett hem”.

Konceptet består av fyra husenheter som kan dockas på fasaden på parkeringshus, modulerna är billiga att producera och kan ge ny lösning på bostadsbristen bland unga i landet.

– Parkeringshuset är ett vanligt förekommande inslag i våra svenska städer och konceptet har potential att användas över hela landet. I mitt tävlingsbidrag har jag illustrerat det med P-hus Avenyn i Göteborg, säger vinnaren av Skanska Sustainable Cities Challenge i Göteborg, Joakim Sätterman, som studerar mastersprogrammet Architecture & Urban Design på Chalmers tekniska högskola.

Han tar emot priset idag på Skanskas Framtidsdag i Göteborg och får presentera sina visioner för beslutsfattare inom politik och näringsliv. Det vinnande bidraget har röstats fram av en jury bestående av medlemmar från Skanska, White och Göteborgs Stad med motiveringen att bidraget skapar liv i stadsmiljön och ger möjligheter att erbjuda nya och billigare boendeformer.

– I ett hållbart samhälle måste man utnyttja de strukturer man har på ett effektivt sätt, inte bara bygga nytt. Det har Joakim tagit fasta på. ”Parkera ett hem” utvecklar staden på ett genomtänkt och resurssnålt sätt. Det har möjligheten att kunna förverkligas och bidra till en lösning på bostadsbristen bland unga i landet, säger Anders Erlandsson, regionchef på Skanska Sverige och ansvarig för Skanska Hus verksamhet i Göteborg.

Studenttävlingen, Skanska Sustainable Cities Challenge, ingår för tredje året i rad i Skanskas Framtidsdag och priset är en studieresa till New York. Årets tema är ”det hållbara samhället”. I takt med att jordens befolkning växer så minskar våra resurser och en slutsats är att vi måste använda dem effektivare .

Skanskas Framtidsdag är ett av Sveriges främsta forum för stadsutveckling och samhällsbyggande och vänder sig till politiker, studenter och näringsliv.

Pressmeddelande från: Skanska