Fredag 7 mars 2014

Fästingsäsongen redan här

Efter en mild vinter har våren kommit till södra och mellersta Sverige. Helgen den 8 – 9 mars spår SMHI en temperatur på upp emot 10 grader Celcius och mestadels sol i Götaland och södra Svealand. Njutbart för de flesta människor och djur men även för mindre efterlängtade varelser som fästingar.

Den höga temperaturen lockar fram fästingarna ur sin vinterdvala. På vintern kryper de ner i marken för att skydda sig mot kylan. När temperaturen går över ca 5 – 7grader blir fästingarna aktiva och klättrar upp i vegetation för att vänta in ett förbipasserande offer. Våren är också den tid på året då den vuxna fästingen lägger sina ägg, efter sin sista blodmåltid som kan ske antingen före eller efter vintervilan.

En mild vinter gynnar fästingens överlevnad och det finns därför risk för ett högt fästingtryck under säsongen 2014. Samtidigt varnar läkemedelsverket för brist på TBE vaccin.

För den som vistas i skog och mark är det redan nu aktuellt att tänka på fästingfaran och hur man kan skydda sig från att bli biten. Det finns flera åtgärder man kan vidta, även om risken inte helt kan elimineras. Därför är det viktigt att vaccinera sig mot den farliga fästingburna hjärninflammationen TBE om man bor eller vistas i områden där det finns risk för smitta. Mot andra fästingburna sjukdomar t ex borrelia finns det ännu inget vaccin.

Ett sätt att hålla fästingarna borta är att skydda bar hud med FästinG spray. Huden ska täckas helt och det är klokt att vara extra noga runt vaderna, runt handlederna och runt halsen för att hindra att fästingar kryper in under kläderna.

FästinG innehåller ett ämne som effektivt minskar det antalet fästingar som biter sig fast (s.k. avskräckningsmedel). Det aktiva ämnet har ett naturligt ursprung, då det är utvunnet ur bladen från citroneukalyptus. Växten finns som krukväxt hos oss men är ursprungligen ett träd som härstammar från Australien.

FästinG köper du på Apotek Hjärtat och hos Apoteksgruppen och fr.o.m. årets säsong även på Apoteket AB, på Apoteket Cura och i ICA:s livsmedelsbutiker.

Pressmeddelande från: Midsona