Tisdag 4 mars 2014

Pilgrimsfalkar födde ungar hos LKAB

Projekt Pilgrimsfalk i Norrbotten hade ett lyckat år 2013. 73 ungar av pilgrimsfalk föddes vid 40 häckningar i länet. Tre av ungarna föddes i LKAB:s gruvområden i Kiruna, Svappavaara och Malmberget.

Projektetet drivs av Norrbottens Ornitologiska Förening i samarbete med LKAB.

– Vi är mycket glada för samarbetet. Det har givit större resurser för inventering med helikopter och närstudier av pilgrimsfalkar. Kunskapen om pilgrimsfalkar och jaktfalkar i Norrbottens län ökar efter att tidigare ha varit mindre känt, säger Berth-Ove Lindström, Norrbottens Ornitologiska Förening.

– Samarbetet med projekt pilgrimsfalk är viktigt för LKAB. Fantastiskt att en hotad och sällsynt art som pilgrimsfalk trivs i LKAB:s hägn. Det är en bra indikator för vårt miljöarbete, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling i LKAB.

Samarbetet med LKAB har pågått i två år. Avtalet gäller i tre år till.

Pilgrimsfalk häckar på klippstup. För några år sedan noterades att pilgrimsfalkar även trivs hos LKAB.

– Falkarna verkar trivas på klippbranterna vid gruvorna trots att det är gamla industriområden. Att området är inhägnat är snarast ett skydd mot alltför närgången eller oönskad uppmärksamhet, säger Berth-Ove Lindström.

I Svappavaara noterades häckande pilgrimsfalk vid en av de nya gruvorna. Inför sprängningar och provbrytning måste hänsyn tas till det häckande paret. Det var så samarbetet med Projekt Pilgrimsfalk och Norrbottens Ornitologiska Förening började. Nu studeras olika metoder, bland annat flyttbara bolådor, för att kunna ge falkparet en mer skyddad tillvaro.

I fjol inleddes ett försök med webkamera vid ett av ”LKAB:s” falkpar. Försöket ska fortsätt så att anställda och allmänhet kan följa en häckning av pilgrimsfalk i realtid senare i vår och sommar.

– Vi har många anställda med ett stort naturintresse. Många har sökt sig till oss för att berika sin fritid med de starka naturvärden som finns i den miljö vi arbetar i. Dessutom visar projektet att vi tar ansvar för miljön och en hållbar utveckling, säger Per-Erik Lindvall.

Pressmeddelande från: LKAB