Tisdag 4 mars 2014

ParkOnOff mobila parkeringsapp i Skövde!

Skövde kommun satsar på framtidens parkeringssystem

ParkOnOff heter Parkeringssystemet som ska införas i Skövde kommun under 2014. Tanken från kommunens sida är att underlätta för parkeringskunderna samtidigt som man med det nya systemet minskar behovet av kontanthantering i parkeringsautomaterna.

- Med ParkOnOff betalar man via mobiltelefonen, förklarar Emil Rafstedt som är tekniskt ansvarig på skåneföretaget ParkOnOff som utvecklat det som många anser vara ett av världens bästa parkeringssystem.

- Istället för att köa till en automat för att betala din parkering i förskott, laddar du hem en app till din mobiltelefon, registrerar ditt kontokort och ditt fordon och sedan är du redo för parkering. Det nya är att man betalar i efterskott – dvs exakt för den tid man parkerat. ON när man startar och OFF när man avslutar sin parkering. Utan några dolda avgifter, fortsätter han.

I Ystad, Strömstad och Landskrona

ParkOnOff-systemet finns sedan tidigare i tre städer som alla har idel goda erfarenheter av systemet.
- Det är användarvänligt, enkelt och smidigt, säger Kerstin Wulff, chef för Samhällsbyggnads-förvaltningen i Ystad, som var den första kommun som införde ParkOnOff.
- För kommunens sida innebär det dessutom väsentliga fördelar eftersom vi eliminerar kostnader för drift och underhåll, samtidigt som systemet fungerar dygnet runt i alla väder.

När man laddat hem appen och registrerat sina uppgifter, får man upp en karta i mobilen som visar aktuella p-platser. När man bestämt sig för var man ska parkera, trycker man på sin position på skärmen och trycker ON för att påbörja parkeringen. Samtidigt finns man synlig i parkeringsvakternas handdatorer, så man riskerar inte några p-böter trots att man inte har något kvitto liggande i framrutan. När man vill avsluta sin parkering så trycker man OFF och så blir kontot debiterat. Kan det bli mycket enklare?

ParkOnOff-systemet planeras att införas i Skövde kommun under första kvartalet 2014. Fler kommuner står i kö, både i Sverige och i utlandet.

Pressmeddelande från: ParkOnOff