Söndag 2 mars 2014

John Kristian Dahl och Laila Kveli vann Vasaloppet 2014

John Kristian Dahl, Norge, vann Vasaloppet 2014, och blev därmed den fjärde norske herrsegraren i loppet. Laila Kveli från Norge upprepade sin seger från i fjol i Vasaloppets damklass.

Tidigare norska herrvinnare i Vasaloppet är Ole Elefsaeter 1971, Anders Aukland 2004 och Jörgen Aukland 2008 och 2013.

14.611 (preliminär siffra) av de 15.800 anmälda kom till start i det 90:e Vasaloppet.

Efter passeringen vid Risberg så drog Espen Harald Bjerke ifrån klungan på väg mot Evertsberg. Vid Bergspriset i Evertsberg var Bjerkes ledning 1.49.

Efter 3 timmar och 44 minuters åkning blev Bjerke upphunnen av Audun Laugaland, norrmannen som då gått ifrån den stora klungan med några sekunder.

Vid passering i Eldris med nio kilometer kvar hade Laugaland ett försprång på 35 sekunder. Men han var ett jagat byte av den stora klungan där John Kristian Dahl jagade bäst tillsammans med sin teamkompis Johan Kjölstad och trefaldige vinnaren Jörgen Brink.

Dahl var starkast över upploppet och vann med tre sekunder före Kjölstad och fem före Brink.
– Jag gjorde ett rejält ryck och använde mina sista krafter och fick några meter, berättade Dahl.
– Det var svåra förhållanden idag. Jag prövade ruggade skidor innan start men valde att åka på ”blanka”, sa en trött och mycket glad segrare.

– Jag var mycket sliten vid sex-sju mil när farten ökades men det var väl alla, berättade segraren.

– Jag siktade på seger men det räckte inte riktigt. De är starka de här gulingarna, sa trean Jörgen Brink och syfte på Dahl och Kjölstad i sina gula teamdräkten.

Brink låg däckad i feber i veckan men repade sig och klarade pallen trots allt.
– Hade någon slags yrsel under veckan då det bara snurrade i huvudet. Jag trodde det var kört och låg bara i sängen fram till torsdag. Men jag piggnade på mig och åkte ett pass igår. I dag kändes det mycket mycket bättre än väntat, berättade Brink.Om damklassenBritta Johansson Norgren och Laila Kveli växlade i ledningen med Annika Löfström på tredje plats till en början. Johansson Norgren tog Bergspriset i Evertsberg åtta sekunder före Kveli. Sedan tog norskan över ledningen.

I Oxberg hade Kveli ledningen med elva sekunder före Johansson Norgren och 28 till Löfström. Laila ökade sedan försprånget och vid Hökberg hade det växt till 1.10 före Annika och Britta som då var tillsammans.

På slutet närmade sig Britta som åkt ifrån teamkompisen Löfström. Men det var inget som Laila visste om.
– Efter Evertsberg har jag gått ”all in” hela vägen så jag är mycket glad att jag klarade det, berättade Kveli.

Kveli blev första damåkare att vinna Vasaloppet utan fäste under skidorna.
– Jag var försökte att inte köra mig för stum uppför startbacken. Sen hade jag bra skidor och bra kontroll på mig själv och distansen, förklarade norskan.

Britta Johansson Norgren valde att åka på ruggade skidor.
– Jag tror det var det bästa för mig idag. Skidorna gick lite tyngre där det var nysnö. Men jag kände av kramp i magen vid Evertsberg. Det hade nog varit för tufft för mig att staka hela vägen. Jag har gjort vad jag kunnat idag så jag är nöjd, menade Johansson Norgren.

Pressmeddelande från: Vasaloppet