Fredag 28 februari 2014

Fler turister ska hitta till smultronställen i Sverige

Lonely Planet rankar Sverige som ett land i topp för matglada turister, Maten är en bidragande faktor till varför turisterna väljer att spendera sin semester här, och nu vill regeringen att fler ska få upp ögonen för Sverige. Visit Sweden ska visa vägen.

– Den svenska maten och matkulturen lockar turister till Sverige, och besöksnäringen ökar hela tiden. Vi har fantastiska råvaror, innovativa kockar och en fantastisk miljö för måltidsturism. Vi måste dra nytta av detta och exportera mer av både dryck- och måltidsuppleveler för att skapa fler jobb i hela landet, säger Eskil Erlandsson

Visit Sweden får 1 120 000 kronor för att ta fram en förstudie till ett exportprogram för svenska mat-, dryck- och måltidsupplevelser.

Turismen exportvärde har ökat med 25 miljarder kronor sedan regeringen startade satsningen på Matlandet 2008, och mycket av pengarna läggs på mat. Utländska besökare i Sverige äter på restaurang för 19 miljarder kronor årligen, och de spenderar nästan lika mycket, 18,8 miljarder kronor, på livsmedel.

Förstudien som Visit Sweden ska ta fram ska visa förutsättningarna för hur vi kan stärka Sveriges varumärke som ett matland än mer. Redan i dag söker sig turister till Sverige för att ta del av mat och matkultur, mycket tack vare de svenska kockarnas framgångar i internationella tävlingar samt tack vare att flera svenska krogar placerat sig på topplistor över världens bästa restauranger.

Pressmeddelande från: Landsbygdsdepartementet